Александър Дяковски: Трябва да се обединим за доброто на баскетбола


Александър Дяковски: Трябва да се обединим за доброто на баскетбола
(сн. LAP.bg)
31-05-2018 12:56 | Мария Маринова

Старши треньорът на Спартак Плевен Александър Дяковски спечели отличието на BGbasket.com за най-етичен треньор за втори път в кариерата си. Наставникът получи наградата на името на легендата Румен Пейчев преди четвъртия мач от финалната серия между Балкан и Левски Лукойл в Ботевград. За стойността на отличието, етиката в баскетбола и изминалия сезон в мъжкото първенство Дяковски говори в специално интервю за BGbasket.com:

 

- За втори път сте избран за най-етичен треньор. Изненадахте ли се, когато разбрахте, че отново сте победител в анкетата ни?

- Да, изненадах се. Има други треньори, които заслужават тази награда. За мен е чест за втори път да я получа и то от първия неин носител Петко Маринов. Всички знаят каква легенда е той за нашия спорт. Благодаря на колегите, съдиите и журналистите, които са гласували за мен. Чест беше и да получа наградата в Ботевград пред тази страхотна публика. Пожелавам на всички, които обичаме баскетбола и които работим за него, да се обединим за неговото добро. Само така можем да привлечем обратно хората в залите.

 

 

- Кой друг треньор заслужава също тази награда?

- Георги Давидов за мен е един чудесен пример. Той ми направи най-сериозно впечатление тази година.

 

- Първата или втората награда е по-специална за Вас?

- И двете еднакво специални за мен, но с оглед на тежкия сезон може би втората съм я оценил малко повече. Тук не става въпрос за баскетболни качества, а за чисто човешки. За мен те вървят ръка за ръка, ако искаме да сме успешни в каквото и да е.

 

- В последните дни темата за етиката и морала е много актуална. Според Вас, има ли етика между треньорите?

- В последната седмица станаха някои доста неприятни неща. Всеки си има грешки и трески за дялане. Мисля, че всеки трябва да погледне първо себе си. Аз вярвам, че поведението и отношението между треньори, състезатели, организатори, ръководства и публика ще се подобрява. Така трябва, защото реално всички искаме едно и също.

 

 

- Какво е мнението Ви за изминалото първенство?

- Открояваха се четири отбора от останалите, след като в Берое имаше злощастно много контузии и проблеми. Излязоха от борбата за медалите, но останалите четири направиха наистина интересни плейофи. Като изключим някои неща като това, което се случи последните дни, аз виждам позитивното. Повечето клубове се опитват да надграждат във всяко едно отношение – не само игрово и като бюджет, а и като  организация, развиване на школи, на маркетинг, социални дейности за популяризирането на баскетбола. Има много малки дечица по залите, което е радващо. Виждам положителното във всичко. Лигата също свърши добра работа. За мен има огромна разлика специално в мениджмънта и много се забелязва разликата в това да се опитаме да популяризираме баскетбола. Не съм чул някой да го коментира и може да прозвучи странно, но този сезон забелязвам напредък в съдиите. Не ми е работа да го коментирам, но виждам как в трудни и тежки моменти за тях по време на мачовете, те показват повече смелост и авторитет. Това е ключът, защото според мен имаме доста добри съдии и ако продължават в тази посока, ще бъдат на още по-добро ниво.

 

- Можехте ли да се представите по-добре с оглед на всички проблеми, които имахте?

- Да, мисля, че можеше да се представим по-добре от гледна точка на резултатите. Можеше да спечелим още някоя и друга победа. Като игра след Нова година имахме голяма положителна разлика. Отдавам представянето и на мои грешки в селекцията, особено с чуждестранните състезатели. За съжаление някои от тях трябваше да бъдат привличани по принуда, защото нямаше български играчи на позициите, които търсихме. Основно искахме да е български отбор с ядро от млади състезатели, което да се развие, да натрупа опит и да направи химия заедно. След това, като има по-добри времена, да надградим с две качествени попълнения – дай, Боже, българи, и да бъдем отново конкурентноспособни.

 

 

- Ще останете ли начело на Спартак Плевен и през следващия сезон?

- Засега абсолютно нищо не мога да коментирам за бъдещето – нито за моето, нито за това на Спартак Плевен. Времето ще покаже, надявам се по-скоро да се разбере.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Спартак Плевен, Александър Дяковски, Най-етичен треньор
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи