25 години от смъртта на една легенда (видео)


25 години от смъртта на една легенда (видео)
07-06-2018 12:14 | BGbasket.com

На днешната дата преди 25 години баскетболният свят изгуби един от най-големите си таланти - Дражен Петрович. На 7 юни 1993 година в Германия при автомобилна катастрофа хърватинът си отиде нелепо от този свят.

Дражен изигра последния си мач в живота срещу Словения във Вроцлав, Полша на 6 Юни, 1993. Един ден по-късно, когато се връща заедно с отбора на Хърватска у дома, решава да промени маршрута и да тръгне с кола с приятелката си Клара от Франкфурт, Германия.

 

„Разхождахме се на летището във Франкфурт, когато той изведнъж се спря и каза, че ще се видим на утрешната тренировка. Каза ми, че сам ще се придвижи до Загреб. Дадох му билета и му казах, че може да се присъедини към нас, ако възникнат проблеми. Чакахме около 40 минути, след което се появи Александър Петрович, който каза, че Дражен е тръгнал с кола," спомня си Мирко Новосел.

 

На път към Загреб, малко извън Денкендорф, при лоши метеорологични условия Клара, която е шофирала колата, при голяма скорост, губи контрол и се сблъсква с тежкотоварен автомобил. Дражен загива на място. Той обаче ще живее завинаги в сърцата на милиони фенове по света. 

Петрович започва кариерата си в родния Шибеник. След това следва престой и в Цибона, с който става и европейски първенец. Петрович има един сезон и в Реал Мадрид, а впоследствие се мести в НБА в отбора на Портланд Трейл Блейзърс. Там не получава достатъчно шанс за изява и преминава в Ню Джърси Нетс. Първият му пълен сезон за Нетс е много силен - средно по 20.6 точки на мач и 51 % стрелба от игра. На следващия сезон Петрович е още по-точен и бележи средно по 22.3 точки, а американските медии го избират в третата петица на сезона.

През 1984 година на Олимпиадата в Лос Анджелис Петрович взима бронзов медал с националния отбор на Югославия, а след това и сребро в Сеул през 1988. Със същия отбор през 1986 година завършва на трето място на Световното първенство, а през 1990 взима златото в Италия. През 1992 година вече като част от националния отбор на Хърватия, Петрович губи легендарния финал на Олимпиадата в Барселона от Дрийм Тийм-а на САЩ с Майкъл Джордан.

ESPN направи документален филм за Владе Дивац и Дражен Петрович - Once brothers

 

 

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Дражен Петрович
Коментари
Резултати
Класирания
Други новини