Тод Джеймс за IBC: За професионален баскетбол трябват отдаденост и план


Тод Джеймс за IBC: За професионален баскетбол трябват отдаденост и план
12-06-2018 19:01 | BGbasket.com

Тод Джеймс е поредният американски треньор, който ще бъде част от третото поредно издание на International Basketball Camp в Габрово. Ето какво каза специалистът от Калифорния преди пристигането си в България за работа с наши подрастващи:

 

- Г-н Джеймс, може би Вие ще бъдете най-опитният треньор на кампа. Бихте ли се представили, моля?

- Бил съм баскетболен треньор в на ниво гимназия в САЩ и на професионално ниво в Европа. Треньор съм повече от 50 години и никога за този период не съм имал отрицателен сезон. БИл съм избиран за треньор на годината на Калифорния, треньор на годината в ирландското първенство, а последно бях избран за треньор на годината по баскетбол на колички в Ирландия. Треньорският ми актив е от 264 победи и 64 загуби.

 

- По време на кампа в България ще бъде финалът на България за баскетбол на колички. Мислите ли, че това може да накара младите да бъдат по-добри играчи и хора?

- Баскетболът е баскетбол без значение как се играе и трябва да се научиш да го играеш и в нападение, и в защита. Трябва да си готов да играеш и двете фази. В нападение ти трябват умения с количката, за да можеш да стигнеш до местата, на които трябва да отидеш, така че трябва да работиш върху много аспекти от тръгването и спирането, както и дрибъла. Неща като поднасяне и стрелба трябва да бъдат тренирани ежедневно. Важността на таблото при стрелба е много голяма в баскетбола на колички. Винаги казвам, че трябва да се тренират изстрели като от игра, от позиции като в игра и на скорост като от игра. Най-добре е да тренираш заедно с други играч за пасове и стрелба. Да се научиш как да поставяш заслон в баскетбола на колички е много по-важно, отколкото в класическия баскетбол.

 

- Вие сте треньор, който обикаля по цял свят, за да научи децата да бъдат по-добри играчи. Какви са най-важните качества, необходими за професионалния баскетбол?

- Отдадеността и планът. Ако не знаеш накъде отиваш, никога няма да стигнеш. Ако бъдещето ти ще бъде свързано с баскетбола като играч, трябва да работиш ежедневно. Намери си модел за подражание – някой, когото уважаваш, учи се от него. Намери си ментор – някой, който да ти помогне да станеш по-добър. Намери си другар – някой, който иска да се развива и с когото можеш да тренираш и който ще те накара да станеш възможно най-добър. Запомни, единственото място, на което успехът идва преди здравата работа, е в речника. Повечето хора просто не искат да работят достатъчно..

 

- Знаем, че харесвате модела за обучение на Джон Удън. Планирате ли да покажете този подход на кампа?

- Ще покажа пирамидата на успеха и ще говоря за това как да я приложим в баскетбола и в живота. Всеки участник ще получи пирамида. Също така ще поговорим за това кой беше Джон Удън и как неговият живот повлия на моя.

 

- Освен като баскетболен треньор, Вие сте работил и като свещеник. Как успяхте да комбинирате тези привидно коренно различни професии?

- Ще разкажа малко за живота си, как стигнах от баскетболен треньор до свещеник и как се научих да прилагам едновременно вярата и треньорските си умения, за да ставам по-добър и в двете.

 

- Какво бихте искали да кажете на българските деца?

- Че успехът е да се опитваш да дадеш най-доброто от себе си всеки ден, независимо дали в баскетбола или в живота и да имаш цели за своето развитие. Че независимо какво се случи в живота, Бог има план за тях. Да научат какъв е този план и да му се отдадат.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: International Basketball Camp
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи