Павел Маринов: Когато стане лесно, се отпускаме; когато е трудно, сме добри


Павел Маринов: Когато стане лесно, се отпускаме; когато е трудно, сме добри
(Снимка: FIBA.com)
19-06-2018 10:12 | Мария Мицова

Един от капитаните на националния отбор за мъже Павел Маринов се присъедини към съотборниците си в неделя вечерта, а в понеделник вече бе с тях на тренировка.


Той ще се подготвя на индивидуален режим до края на седмицата, с малко повече почивка заради леки болки в бедрото. Крилото няма да участва в контролите с Тунис, за да е на линия за решителните мачове с Исландия и Чехия.

 

Маринов игра през изминалия сезон в Румъния, за Стяуа, където стигна до финала и се прибра със сребро от Букурещ.

 

Като един от най-опитните в състава Павел Маринов има отличен полед върху състава и призна, че селекцията този път е почти оптимална, дори без Дий Бост: "Познавам момчетата много добре. Дий Бост първо е много добро момче, второ е страхотен баскетболист, но това, че играе на високо ниво и взима много пари не го прави много, много по-добър от нашите гардове. Те показаха какви са на финалите в България, показаха характер и самочувствие. Отборът изглежда много добре. Общата картина ми е ясна и може би това е най-добрият състав. Винаги може да се спекулира с това, въпрос на решение как треньорът вижда играта и неговата философия. Дано и аз да се включа скоро и ако заслужа и покажа, и съм във форма, да играя. Аз нямам против ако някой друг е в по-добра форма, трябва той да играе. Това е националният отбор и важна е само победата за нашата държава."


Пътят ни към втория етап от квалификациите минава през задължителна победа над Исландия, но това според крилото по-скоро ще  е от полза: "Ние сме българи и не сме хора, които се притесняват. Проблемът ни е, когато стане лесно, тогава се отпускаме. Когато е трудно, сме добри. Нямам притеснения, ще играем здраво, и който е по-добър да победи."


Мисли ли Павел Маринов за следващия сезон, следващия отбор? "Нищо не мисля, има кой да мисли. Натрупах опит и самочувствие, но не си правя планове. Всеки израства с годините и това, което аз научих е, че трябва да си фокусиран в това, което правиш на момента - следващата тренировка, следващото ядене, да се наспиш, това е денят. Затова има агенти, когато те сложат нещо на масата да подпишеш, тогава ще го мисля. Не планирам нищо, работя."

 

Възможно ли е връщане в български клуб през следващия сезон? "Аз съм българин, ще се върна някой ден. Не правя планове да се върна следващия сезон, но не мога да кажа, че няма да се върна категорично. Гледам напред само за 29 юни и 2 юли, това е."

 

Поводите за оптимизъм... "Имаше период, в който българи не излизаха в чужбина, защото в България играеха много скъпи, силни чужденци. Те взимаха главните роли. И да искаш да се бориш, класата и характерът, самочувствието надделяват. А през последните години няма толкова чужденци. На финалите през повечето време имаше поне по четирима българи. И в полуфиналите така. Четири отбора по четири човека, ето 16 човека. Да, в Румъния има повече пари и по-скъпи играчи. Но в България имаме по-добри треньори. В Румъния също така държавата натиска да играят местните играчи, да се налагат млади играчи. А тук трябва да си заслужиш да играеш. Баскетболът като ниво върви във възходяща линия. Вече като продукт за продаване..., да, залите ни не сатолкова пълни."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи