Таня Гатева: Искам да вярваме, че можем да победим всеки


Таня Гатева: Искам да вярваме, че можем да победим всеки
сн. BGBasket.com
20-06-2018 13:30 | Мария Мицова

Националният отбор за жени U20 изигра две отлични контроли срещу Гърция и предложи доста поводи за оптимизъм за треньори и зрители. Момичетата на Таня Гатева се подготвят в Стара Загора, а от 7 юли ще играят на Европейското първенство в Орадя, Румъния.

 

За първи път в последните години наш женски национален отбор изглежда наистина позитивно, подредено и дава надежди за още победи. Ето какво сподели Таня Гатева за BGbasket.com след проверките с Гърция в София: "Момичетата са страшно мотивирани, тренират страшно много и искат да се представят достойно на Европейското първенство. Много се радвам, но имаме и какво да чистим. Опитваме се тактически да вървим напред".

 

Доста от основните състезателки на този тим играха в женското първенство, а някои и в Адриатическата лига през миналия сезон, което със сигурност вече им носи дивиденти. "Някои от тях натрупаха доста опит. Работата през годината се вижда. Определено им се е отразило. Все още не се вижда дори, според мен ще се види след една-две години на 100%. Правейки съпоставка с минали години, най-много ме радва, че момичетата стъпват без страх на терена," призна наставникът на жените U20, която води и Берое Стара Загора.

 

"Ще вземем 12-те най-подготвени за Европейското, а хубавото е, че има конкуренция", продължи Гатева. Конкуренцията е нещо, което със сигурност липсва в България, особено в женското направление. "Така е. Няма никаква конкуренцията, по клубовете има 1-2 деца, глезим ги много, а като станат на 18, битката да влязат при жените е голяма. Трябва по-отрано да ги готвим за тази битка."

 

"Трудното тепърва предстои, ние сме на 10 дни подготовка. Имаме още две контроли с Румъния в Стара Загора. След това преди Европейското в Румъния играем там още две контроли с тях. За 30 дни, шестте контроли са ни достатъчни, защото добре се познаваме - те знаят какво искам от тях, и аз знам какво да очаквам от тях," добави старши треньорът. "Надявам се да сме във всички мачове, да имаме и малко късмет, да победим някой сериозен отбор."

 

В Берое Таня Гатева имаше и лукса да работи цяла година с някои от основните си състезателки и от националния отбор - Петя Бояджиева, Гергана Иванова, Карина Константинова, Стефани Пендова, Александра Петрова, Виктория Иванова: "Явно имам голям късмет. Само те обаче не могат да направят нищо, ние трябва да сме един екип, трябва да сме много агресивни в защита, да се сменяме през 3-4 минути, за да можем да го правим добре. Този отбор може да побеждава като едно цяло, а не като момичетата от Берое или като отделни състезателки."

 

Срещу Гърция България изглеждаше като отбор, който може да победи всеки. Вярва ли в това и Таня Гатева? "Колкото и смешно да звучи, аз това им говоря и искам да го вярвам."


СЪСТАВ С ПЪЛНИ ПРОФИЛИ НА БЪЛГАРИЯ U20

 

ПРОГРАМА ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2018 ЗА ЖЕНИ U20

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени 20)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи