Млада европейска надежда сменя Дирк Новицки - Ефбет с нови коефициенти за Далас


Млада европейска надежда сменя Дирк Новицки - Ефбет с нови коефициенти за Далас
25-06-2018 13:06 | BGbasket.com

Отборът на Далас Маверикс вече повече от десетилетие има „европейски“ облик в лицето на германеца Дирк Новицки. На провелата се церемония по избиране на нови играчи от драфта, отборът от Тексас взе решение да продължи тази успешна традиция.

 

Далас очевидно бяха набелязали предварително младата изгряваща звезда на европейския баскетбол Лука Дончич. Те направиха сделка с отбора на Атланта Хоукс, за да си осигурят услугите на 19-годишния словенски гард. Младокът събра очите на скаутите на почти всички отбори от НБА още по време на сезона в отминалото издание на Евролигата.

 

Той беше водещата фигура в досегашния си клубен тим Реал Мадрид, като ги изведе до титлата. За доминиращата роля на младата звезда говорят и призовете, които той обра безапелационно – „Най-полезен играч в редовния сезон на Евролигата“, „Най-полезен играч във Финалната четворка“ и място в най-добрата петица на Евролигата за сезон 2017/18.

 

Досегашният лидер на Далас, Дирк Новицки, наскоро навърши 40 години. Той все пак ще изиграе още един последен сезон в НБА, който ще бъде негов 21-и пореден сезон с един и същи отбор в „лигата на извънземните“. В същото време Дирк ще влезе в ролята на ментор за младия Лука, за да улесни преминаването му към американския стил на игра.

 

На драфта вчера Атланта Хоукс взе правата над Дончич под избор номер 3. Атланта обаче вече бяха приели офертата на Далас. Според условията на сделката, Далас избра гардът Трей Бърк под номер 5 в драфта, и го замени за Дончич. Също така, Далас предоставиха на Атланта и избора си в драфта за следващата година, при условие, че той не е на много висока позиция. Така тексасци преодоляха конкуренцията на Орландо Меджик, които също напираха за правата над Дончич.

 

Този сезон Далас записаха губещ сезон в НБА, който им беше втори пореден. Това се случва на отбора на Марк Кюбан за първи път от 20 години насам.

 

Самият Лука Дончич очевидно беше в приповдигнато настроение от развиието на събитията, и най-вече от възможността да бъде съотборник с легендата Новицки. „Той е голям лидер, и най-вече голям човек“ – каза младокът за германеца. „Аз съм изключително щастлив, че ще имам привилегията да бъда съотборник с него. Искам да науча колкото се може повече за Дирк, от Дирк.“

 

„Аз пристигнах в Ню Йорк едва в сряда. Но в последните седмици говорих много с различни хора от организацията на Далас. Всички бяха много мили, отзивчиви, и мисля, че ще постигнем много добри резултати заедно.“

 

Дончич изведе Реал Мадрид и до титлата в испанската лига. За сезона той записа впечатляващите за европейските стандарти 15 точки, 5 борби и 5 асистенции средно на мач.

 

Единственото притеснение на феновете на Далас е доколко добре Дончич ще успее да се адаптира към стила на НБА. Треньорът на отбора, Рик  Карлайл обаче очевидно няма грижи по този въпрос. „Хлапето е спечелило буквално всичко, което може да се спечели в Европа на клубно ниво, а също така и с националния си отбор. Нещо повече, той е постигнал това само на 19 години. Това е абсолютно безпрецедентно. Аз нямам съмнения, че Лука ще се адаптира добре при нас. Моята работа е да определя позицията, на която той ще бъде най-полезен.“

 

Вижте в Efbet най-добрите коефициенти за мачовете от Световното първенство по футбол и за нов световен шампион! С ефбет регистрация можете да залагате за мачовете в Русия!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Лука Дончич, Дирк Новицки, Далас, НБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи