Вариантите пред националите в световните квалификации


Вариантите пред националите в световните квалификации
(сн. LAP.bg)
28-06-2018 19:07 | BGbasket.com

Утре мъжкият национален отбор на България ще изиграе петия си мач от група F на квалификациите за световното догодина. До края на програмата в групата остават четири мача, в два от които ще играе нашият отбор – на 29-и юни срещу Исландия в Ботевград и на 2-ри юли в Чехия. Вариантите за развитие след тях са няколко, а шансове за продължаване в следващия квалификационен етап има. Първите три в класирането ще продължат по пътя към Китай.

 

Ето какво може да се случи при различните варианти за развитие в оставащите срещи: 

 

При две победи за България: В този случай има няколко варианта за развитие. При победи на Чехия и Исландия срещу Финландия дори отборът ни може да заеме второто място в групата. Дори може да се стигне до четворна въртележка между всички отбори в групата, ако в другите два мача Финландия победи Чехия и Исландия победи Финландия. При равенство с Исландия България ще има предимство, а при такова с Финландия – съперникът. При две победи на България и две победи на Финландия ще има равенство между България и Чехия и тогава ще се гледа точковата разлика в мачовете между тях (Чехия победи с 2 точки в първата среща).

 

При победа срещу Исландия и загуба от Чехия: шансът за класиране на трето място е при загуба на Исландия и от Финландия.

 

При победа срещу Чехия и загуба от Исландия: отборът ни ще остане последен в групата.

 

При две загуби: отборът ни ще остане последен в групата.

 

Ако България завърши на четвърта позиция в групата, отпада от квалификациите за Световното първенство в Китай през 2019 г., но ще се включи в борбата за място на Евробаскет 2021.

 

Квалификациите за шампионата на Стария континент са предшествани от няколко предварителни етапа. В първия участват отпадналите пет отбора от предварителните квалификации за Световното, както и още четири тима. Те са разделени на три групи по три. Напред продължават първият отбор от всяка група и най-добрият втори.

 

Ако България отпадне от световните квалификации през лятото, заедно с останалите седем отбора, завършили последни в групите си, ще играе с класиралите се четири от първия предварителен етап на европейските квалификации. Те ще бъдат разделени на четири групи по три. Заелите първите места в групите, ще се класират за същинските квалификации за Евробаскет 2021.

 

Отпадналите осем ще получат още един шанс за класиране, като ще участват в третия етап на предварителната фаза. В него те ще се изправят срещу отпадналите от първия етап. Победителите във всяка от четирите новосформирани групи също ще се класират за квалификациите за Евробаскет 2021, които започват през ноември догодина.

 

Добрата новина е, че ако България продължи участието си в следващия етап на световните квалификации, ще се класира директно за същинските квалификации за Евробаскет 2021. Това означава, че на отбора ни няма да се налага да минава през всички тези предварителни етапи. За целта обаче националите трябва да завършат на едно от първите три места в своята група, което минава през задължителна победа срещу Исландия и добро развитие на останалите мачове в групата.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Исландия, Световно първенство 2019
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи