Любо Минчев: Изпълнихме програмата минимум


Любо Минчев: Изпълнихме програмата минимум
03-07-2018 18:08 | Мария Маринова

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Любомир Минчев имаше забележки към представянето на отбора при загубата от Чехия. Той обаче сподели, че най-важното е класирането и тимът ни е изпълнил програмата минимум на този етап.

 

„Класирането е най-важното нещо и цел. Знаехме, че най-трудният вариант е най-полезен за нас (б.р победи на България и на Исландия), но не си свършихме нашата работа“, заяви Минчев на летище София, след като отборът се прибра в България.

 

Изпълнихме програмата минимум. Максимум щеше да е, ако нещата се бяха развили по най-добрия начин за нас в последния мач. За мен провал е отбор, който е с голям потенциал и големи амбиции, да не успее. Не смятам, че ние превъзхождаме отборите от нашата група. Според мен показахме, че за момента сме горе долу равностойни. Всичките ни мачове, които ги губим, са с малка разлика. Единствено в първия мач с Финландия, дори да бяхме да победили, щеше да е незаслужено, защото те контролираха целия мач. В останалите – и срещу  Финландия като гост, и срещу Чехия у дома, имахме сериозни шансове да спечелим“, добави той.


Наставникът коментира и представянето срещу Чехия. „Много неща не ни достигнаха, както в защита, така и в нападение. Въпреки това, накрая имахме шанс да обърнем мача, но не успяхме. Генерално за представянето в групата е неприятно, че загубихме всички мачове срещу тези съперници, които се класираха. Като цяло бяхме равностойни – както загубихме, така можехме и да спечелим. Няма сега да правя анализи. Много са нещата и комплексни, не е една причината. Сега е много по-трудно. Ако бяхме излезли с няколко победи, можехме да разчитаме на нещо“.

 

Минчев разкри, че до последно той и играчите не са знаели как е завършил мачът между Финландия и Исландия. „Изобщо не следях аз. Единствено на почивката попитах мениджъра на отбора как е. Бях му забранил да дава информация на играчите и на нас – само на почивката и след мача“.

 

Според него липсата на Чавдар Костов и на Павел Маринов също е оказала влияние. „Няма един път, където сме се събрали всички. Може би само във Финландия. Всеки играч за нас е важен и липсва. Момчетата, които бяха тук, направиха всичко възможно да победим“.

 

Следващите съперници на България са Франция, Русия и Босна и Херцеговина, а в първия си мач през септември националите посрещат у дома „петлите“. „Трябва да видим как ще направим плана за подготовка, как ще дойдат състезателите и кога ще започнат подготовка с клубовете си. Отборът на Франция в този прозорец игра с всичките си звезди, не знам дали и септември ще бъде така“, коментира Минчев.

 

Толкова потенциал да се противопоставим на Франция в този състав, с който бяха, надали имаме. И в миналото обаче се е случвало нашият национален отбор да побеждава и най-добрите“, каза още националният селекционер.

 

Дори и Франция да бъде без звездите си, това няма да я направи по-слаб противник, смята Минчев. „Ще играят други, така както играят и за Испания. Нито една от големите им звезди не играе в квалификациите, дори и след завършването на техните шампионати“

 

Според него развръзка на конфликта между ФИБА и Евролигата скоро няма да има, а сегашната система не е от полза за България. „Няма да се разберат скоро. Винаги съм казвал, че тази система не е толкова добра за нас – да се съберем за 4-5 тренировки и да се играе мачът. Няма как да сме толкова време заедно. Не вярвам, че можем да говорим за кой знае какво израстванe“, сподели Минчев.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2019, България, Любо Минчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи