Това е първият съперник на Левски Лукойл


Това е първият съперник на Левски Лукойл
11-07-2018 13:37 | BGbasket.com

Шяуляй по традиция е най-титулуваният клуб в Литва след грандовете Жалгирис и Лиетувос Ритас, но миналия сезон бе от неуспешните - пето място в сезона и отпадане на четвъртфинал.

 

През 2010-а в тима за кратко имаше и български състезател - Мартин Дурчев.

 

Старши треньор на тима миналата година бе бившият национален селекционер на Литва Антанас Сирейка.


Тимът разполагаше с трима американци за 2017/18 - гардовете Ник Зайслофт и Трой Тейлър и крилото Акийм Райт. Останалата част от състава е изцяло от литовски играчи.

 

За новия сезон вече има две попълнения - двама от талантите от втора лига - гардовете Рокас Станкивичус и Карол Люкошинас. Договор подписа и лекото крило Игнас Вайткус.

 

213-сантиметровият Лауринас Бирутис е звездата на тима - той бе избран за №1 в редовния сезон на литовското първенство, както и за Най-добър млад играч на сезона (под 21 години).

 

Клубът бе признат за най-добра организация на годината от местната лига.


Освен в литовското първенство Шяуляй играе и в Балтийската лига, където стигна финал през април, но отстъпи на естонците от Тарту.

 

Това е и един отборите с най-голяма подкрепа в Литва, като повече от половината домакински мачове през миналия сезон са били разпродадени, а средно по 2500 души са гледали от трибуните в "Шяуляй Арена" всеки двубой от първенството.

 

Градът, който носи същото име е с население около 100 000 души, води се неофициална столица на Северна Литва, а залата е с капацитет 5700 места.

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Левски Лукойл, Шампионска лига, Шяуляй
Коментари
Резултати
Класирания
Други новини