Глушков: Трябва ние да си развиваме играчите, а не да чакаме на други


Глушков: Трябва ние да си развиваме играчите, а не да чакаме на други
13-07-2018 09:30 | Мария Мицова

България ще организира поредно Европейско първенство за подрастващи, което започва на днешния 13 юли. До 22-ри юли София в три зали ще приеме Дивизия Б при младежите U20.

 

Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков подчерта важните неща, които трябва да наблюдаваме на шампионата.

 

"Надяваме се те да се представят добре, но това е само на базата на това, че много го искаме. Смятаме, че имаме хубав набор, това е вътрешното убеждение, на базата на емоцията. Трябва да погледнем каква е ролята на тези момчета в мъжките отбори - те нямат такава, освен на специално създаденият за това отбор на Академик София," заяви Глушков. "Трябва да си направим изводите. Ходил съм да гледам и съм сравнявал, и мога да кажа, че виждам как повечето момчета, които гледаме на 16 и 18 години в чужбина, две-три години по-късно са вече в мъжкия баскетбол."

 

"Както и да завърши това Европейско първенство, за нас то ще е ориентир. Супер, ако завърши добре, ако не - трябва да правим корекции," продължи той.

 

"Аз искам да имаме български играчи със самочувствие, които могат да решават мачове. Иска ми се да има отдаденост, дисциплина, професионализъм, защото вече прескачат в мъжката част, а там това са основни неща," допълни Глушков.

 

"Не е лесно да се организира това събитие, три зали, мисля, че сме направили необходимото в тях. За първи път сложихме билети по една причина - да е тест за плановете ни да кандидатстваме за Световно първенство за юноши U17 и група от Европейско първенство за мъже. Ще бъде хубаво, хората обичат да гледат този отбор, и така ще видим дали има хора, които искат да гледат. Не очакваме да получим кой знае какви приходи, колкото да видим какъв е интересът," разказа още шефът на федерацията.

 

Пътят на Георги Глушков начело на федерацията започна с един юношески успех - Европейско първенство U18 във Варна през 2011-та. "Да, тогава имахме добър набор, сериозен треньор, подготовка. Не беше лесно, но се преборихме. После ни се получи и при 20-годишните, но оттогава ни е доста трудно," спомни си той.

 

"Трябва ние да си развиваме играчите, а не да чакаме на някой друг. Да, най-добрите може би отиват в чужбина, но трябва да развиваме и тези, които остават тук. Те не са кой знае колко. Трябва да има ентусиазъм, желание, това ме изгаря отвътре. Не мисля, че е решение да се налага с правило да играят младите в мъжките отбори. Иска ми се да е по-скоро дълг, така да го почувстват. Не може да се навакса това с един лагер," каза още Глушков.

 

"Ще кажа на момчетата, че всеки мач е борба. От първата до последната секунда," завърши той и си пожела да стартираме с победа срещу Словения на Евробаскет U20.

 

Тази вечер, от 18.15 часа, в зала "Универсиада"!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (20), Евробаскет 2018 за младежи U20
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи