България U20 с героична победа и място в Топ 8


България U20 с героична победа и място в Топ 8
(сн. fiba.com)
18-07-2018 20:01 | BGbasket.com

Националният отбор на България за младежи U20 влезе в осмицата на европейското първенство, дивизия В в София. Това стана факт след драматична победа с 58:56 над Естония в последния кръг от груповата фаза. Срещата премина през много драматични моменти, за да се стигне за последните секунди, в които бе решено всичко.

 

България завършва на второ място в група В с 4 победи и загуба след непобедения лидер Словения. На четвъртфинал отборът ни ще срещне първия от група А Латвия в петък, а при победа ще участва в разпределението на медалите и борбата за промоция в дивизия А.

 

Националите ни получиха и сериозна подкрепа от зрителите в залата, като днешният мач беше най-посетеният от петте им до момента.

 

Отборите започнаха много мотивирани и борбата за всяка топка беше от първата минута. След обрати през първата част се стигна до логично равенство при резултат 16:16, а играта на нерви продължи до средата на втората четвърт. Тогава Мирослав Васов наказа съперника с няколко поредни коша, за да направи разликата най-голяма в мача до момента при 29:20 в полза на България. След още силни моменти разликата скочи до 14 точки, но точно когато трябваше да влошат положението на съперника си, националите ни допуснаха серия от 8-0 и на почивката водеха с шест точки при 34:28. Само за първото полувреме Йордан Минчев вече имаше дабъл дабъл от 10 точки и 10 борби.

 

Страхотно начало на третата част за България върна двуцифрената разлика на тима и той отново пое контрола над случващото се на терена. Естонците отбелязаха първия си кош за второто полувреме едва шест минути след началото му, а след 30 минути на терена националите ни имаха комфортна преднина от 13 точки при 47:34.

 

Естония започна последната част със серия от 9:0 и бързо направи мача отново интересен. Българите успяха да запазят крехкия си аванс до средата на десетката, но при оставащи по-малко от три минути до края естонците изравниха за 54:54. Страховита забивка на Кръстан Кръстанов върна България напред в резултата, а тимът влезе в последната минута на мача с две точки аванс. След като и двата отбора пропуснаха последните си нападения, победата остана за националите ни.

 

Капитанът Йордан Минчев записа 18 точки и 13 борби за победителите, 12 плюс 5 добави Мирослав Васов, а с 11 точки и 12 борби се включи Кръстан Кръстанов.

 

За Естония Мярт Розентал записа 14 точки и 6 борби.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЕСТОНИЯ U20 - БЪЛГАРИЯ U20

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2018 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ B

 

КЛАСИРАНЕ В ГРУПИТЕ НА ЕВРОБАСКЕТ 2018 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ B

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2018 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ B

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2018 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ B

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (20), Евробаскет 2018 за младежи U20
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи