Деца на войната (видео)


Деца на войната (видео)
14-08-2018 11:38 | BGbasket.com

Лука Дончич, „Детето Чудо“ на Европа и историята на новото младо поколение от баскетболисти от бивша Югославия, което превзема НБА, е любима тема на анализаторите в САЩ. Дончич има потенциала да стане най-титулуваният играч от бивша Югославия в НБА, дори преди Владе Дивац, Тони Кукоч и самия Дражен Петрович. Лука не бе единственият играч от региона, който бе избран в първия кръг на Драфта тази година. Джанан Муса отиде в Бруклин под №29.

 

Въпреки че войната раздели Югославия на няколко отделни държави, кофликтите не влияят върху любовта към баскетбола в целия регион.

 

Муса, чийто баща служи в босненската армия, вярва, че именно войните и историята са помогнали на настоящото поколение таланти от тези страни. Югославяните имаме самодисциплина, която никой друг няма, защото ние сме деца на войната. Не съм роден по време на войната, но съм чувствал резултатите, заради позицията на баща ми. Той носеше отговорност за 2000 войници. Когато виждаш как хора умират през цялото време, е нормално да се бориш за всичко и да си по-емоционален. Имаме нещо мъничко, което никой не може да опише – тази ужасна война ни направи по-силни,“ разказва Муса.

 

Пътят на Дончич и Муса е темата на документален филм, „Има нещо във водата“, който бе представен на Филмовия фестивал в Сараево. Основният сюжет е дисциплината и жертвите, които правят двамата.

 

Муса напуска дома си в Босна на 11, за да играе в Хърватия, разказва как сам е приготвял храната си и се е грижил за себе си от съвсем малък.

 

ЦЕЛИЯ ФИЛМ МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК!

 

В лентата има и видео на Дражен Петрович, който се събужда в 4 сутринта, за да тренира на спокойствие... Един от топ ръководителите в Сърбия Небойша Чович разказва в същия филм за ключа към успеха: „Военна дисциплина. Демокрацията е за други професии.“

 

Този обсебващ подход и инфраструктура, която помага всячески на детско-юношеския баскетбол, са нещата, които обясняват успехите.

 

Бивша Югославия изкарва 11 пъти повече играчи на глава на населението за НБА от цяла останала Европа, показват цифрите.

 

За разлика от Лука Дончич, завършен продукт, Джанан Муса е описван като „арогантен“, „егоманиак“. Отдаден мюсюлманин, Муса е ставал обект на обиди от християните в Хърватия: “Това много ми влияеше. Стоях на пейката по 40 минути. Не играех изобщо, а отборът ми губеше. Феновете ме обиждаха и замеряха с предмети. Просто свикваш, когато си в чужда държава. Не искам да обиждам феновете, но това е грешно.“

 

И за Дончич, и за Муса, Дражен Петрович е идол. Филмът показва паметника на Петрович в Шибеник – Дражен като млад мъж, седнал на пейката с топка в краката и поглед в терена.

 

„Тази статуя казва всичко. Главата му към терена и мислите му. Хората казват, че винаги е стоял така. Той вижда всичко на терена и мисли как да се развива всеки един ден. Той е естествен, пълен с емоции. Когато вкара кош, все едно вкарва гол. В него има толкова много любов към баскетбола. Той е герой. Няма друга дума за него,“ разказва Джанан Муса за идола си...

 

ЦЕЛИЯ ФИЛМ МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи