Рекордите, които ЛеБрон и Новицки може да счупят през сезона


Рекордите, които ЛеБрон и Новицки може да счупят през сезона
(Снимка: Gulliver/GettyImages)
29-08-2018 17:45 | Stoyan Alipiev | BGbasket.com

По-малко от месец остава до началото на подготвителните кампове в НБА и докато отборите мислят как да стигнат до титлата, отделни играчи могат да останат в историята на играта благодарение на индивидуалните си постижения.

 

В обличането на екипа на Далас през новия сезон Дирк Новицки ще счупи рекорда за най-много сезони с един и същи отбор. Към момента Коби Браянт има 20 за ЛА Лейкърс, а предстоящият ще бъде 21-ви за Новицки.

 

Германецът е лидер по отбелязани точки от играчи, родени извън САЩ. Наградата му за MVP допринася още повече за достойната му за залата на славата кариера. Ето още от рекордите, които той може да подобри:

 

- ако изиграе 34 мача, той ще достигне то трето място в класацията за най-много изиграни мачове, изпреварвайки Карл Малоун (1476) и Джон Стоктън (1504). Ако остане здрав, Новицки може да има шанс да заеме първото място през 2019/2020, измествайки Робърт Периш (1611).

 

- в момент Новицки е шести по отбелязани точки с 31 187. Необходими са му само още 232, за да изпревари Уилт Чембърлейн за петото място. Той отбеляза 927 точки миналия сезон.

 

- ако отбележи още 60 тройки, той може да влезе в топ 10 по отбелязани далечни стрелби за всички времена. Близо до него обаче е и Джей Ар Смит, с когото ще трябва да се пребори за място в десетката.

 

ЛеБрон Джеймс ще изиграе първия си сезон с екипа на ЛА Лейкърс и докато не е ясно дали веднага отборът ще се върне към най-славните си години, Краля може да продължи подобряването на индивидуалните си постижения. Ето какво може да постигне той:

 

- Джеймс започва 16-ия си сезон на седмо място по резултатност с 31 038 точки. Ако вкара със 149 повече от Новицки, той ще изпревари германеца и предвид, че го е правил през всеки от последните 13 сезона, това изглежда почти сигурно. На Джеймс му трябват още 381 точки, за да настигне петия Уилт Чембърлейн и 1254 точки, за да стигне до четвъртия Майкъл Джордан. За да настигне третия Коби Браянт на Краля ще са му необходими 2605 точки или средно по 31.8 на мач в пълен редовен сезон от 82 срещи, което е малко вероятно.

 

- ЛеБрон може да влезе в петицата на всички времена за вкарани кошове от игра. В момента той е седми с 11 280, на 439 зад Коби Браянт. Джеймс има по 621 или повече точни изстрела във всеки от 15-те си сезона в НБА.

 

- въпреки че е машина за точки, Джеймс винаги се е виждал като плеймейкър и организатор. Той може да влезе и в топ 10 на всички времена по асистенции. Той е на 316 зад десетия Андре Милър. ЛеБрон никога не е имал по-малко от 387 асистенции в сезоните си до момента, така че влизането му в десетката изглежда сигурно.

 

- ако е в добро здраве, той може да влезе и в десетката по общо изиграни минути. В момента той е 18-и, но със силен сезон може да изпревари няколко човека наведнъж.

 

- Джеймс се нуждае от 135 отнети топки, за да направи 2000 за кариерата си – постижение, до което са стигнали само 12 играчи. Той обаче не е имал толкова откраднати от сезон 2008/2009 насам.

 

- ако изведе отбора си до плейофите, той може да стигне до първото място в изиграни плейофни мачове. В момента той е четвърти с 239, само на пет зад Робърт Ори и 12 зад Тим Дънкан. За да изпревари първия Дерек Фишър с 259 обаче са му необходими 20 мача, което означава поне финал на западната конференция за отбора му.

 

- ако Лейкърс поиграят по-дълго в плейофите, Джеймс може да излезе втори по асистенции в следсезонната фаза. На него ще са му необходими 152, за да изпревари Джон Стоктън, а за сравнение в тазгодишните плейофи той имаше 198.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА, ЛеБрон Джеймс, Дирк Новицки
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи