Кметът на Монтана: Губи се интересът към женския баскетбол


Кметът на Монтана: Губи се интересът към женския баскетбол
31-08-2018 14:33 | BGbasket.com

Кметът на Монтана Златко Живков сподели впечатленията си за развитието на женския баскетбол в България. Градоначалникът призна, че интересът към този спорт у нас се губи заради липсата на конкуренция. Ето какво още каза Живков пред Канал 3 за целите пред Монтана 2003 за предстоящия сезон, нивото на шампионата у нас и кога в града може да има нова спортна зала:

 

„За залата зависи от проекта, финансирането, постановлението на Министерски съвет, с което едните получават, другите – не. Стигнахме до парадоксалната ситуация във волейбола и баскетбола да сваляме кошовете в рамките на 24 или 48 часа. Надявам се и този проект да реализираме в близко бъдеще, защото ние сме спортен град и спортен център. Много се надявам, че ще бъдем подкрепени в изграждането на подобно съоръжение. Смятам, че то ще оправдае интереса на хората.

 

Останахме единственият отбор в женския баскетбол, който в последните 35 години винаги е бил участник в шампионата на най-високо ниво. За съжаление стана така, че бавно и полека бяха изгонени всички, които развиват този спорт. Няма ги Нефтохимик, Дунав, Хасково… въпреки че те бяха еднодневка за два-три шампионата, ако мога така да кажа. Говоря за 20-30 години сериозна работа, а не за такива фойерверки за година-две. В този вариант останахме в женския баскетбол ние и Берое. В този девически състав, в който е първенството, ако не са мачовете в Адриатическата лига, съвсем спокойно бих сложил кръст на това и да минаваме и ние с девически отбори. В Адриатическата лига имаме четвърто и трето място в последните години – също стабилно представяне. Там има добри и класни отбори. Между октомври и януари имаме 20 мача срещу сериозни и равностойни отбори.

 

У нас бавно и постепенно се губи интерес към първенството. Печели се без напрежение, има мачове, в които отборът вкарва трицифрен брой точки. Това помага на по-малките да се развиват, но пречи да имаме равностоен и добър отбор, както и добър национален тим. Спорт се прави със спортисти и срещу спортисти.

 

В тази кампания, която предстои, оставаме ние и Берое, плюс много девически други отбори. С два сериозни мача на четири или пет месеца не може да се търси добро представяне в турнирите. Хубаво е все пак, че и Берое ги има и останаха в този вариант. Там също ще има чужденки, ние също се стягаме с чужденки за Адриатическата лига. Вече имаме Олга Дубровина и Кейтлин Матю, а скоро ще привлечем още една американка.

 

В последната година сме шампиони, носители на Купата и на Суперкупата, завършихме трети в Адриатическата лига. Спечелихме почти всичко възможно в турнирите, в които участвахме. През тази година амбициите са ни същите. Ще имаме тежки битки с Берое в България, а всичко останало ще бъде детски турнир за съжаление. Губи се интересът. Хората намаляха на баскетболните мачове, за разлика от волейбола. Това го казвам с болка…“.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Монтана 2003, Златко Живков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи