Галин Стоянов: Целта ни e преход от младежки към мъжки баскетбол


Галин Стоянов: Целта ни e преход от младежки към мъжки баскетбол
(сн. BGbasket.com)
02-09-2018 11:06 | Иван Вълчанов

По-малко от две седмици след началото на подготовката на Черно море Тича за новия сезон разговаряхме със старши треньора Галин Стоянов-Патрик. В момента той работи с младия състав на отбора както за влизане във форма, така и в баскетболната зала. Относно малката средна възраст на играчите в отбора и очакванията на феновете във Варна той каза:

 

"Много ми се иска да има подкрепа, защото в крайна сметка това са нашите момчета. Много често има някаква дискусия по темата с местни, с чужденци. Има достатъчно отбори, които могат да предложат едното, ние пък можем да предложим другата страна. Много ми се иска да има толеранс не по друга причина, ами защото на някои от тези момчета им се случват много бързо нещата и малко или много е някакъв емоционален шок в смисъла на това, че на тях много им се иска да могат, да покажат, да направят. Огромното желание е гориво, но на моменти също прегаряш и това може да се случи дори още на тренировки. Някои от тях са на по 16 години и по нашите стандарти са малки. Много ми се иска хората да проявят разбиране и да ги накараме да се усмихнат, виждайки тези млади момчета да горят и да се борят независимо от резултата и трудностите, да искат. Защото и това е някакъв талант – да си работлив и да искаш да ставаш, даже много често голяма част от реализацията се базира на това – да ти се работи и да искаш много да променяш всичко, което е възможно да се подобри в един човек."

 

Предвид сериозната конкуренция в първенството Черно море няма да бъде сред фаворитите за медали, но и целите на ръководството и треньорския щаб за новия сезон са различни: "Ако на 1-ви юни 2019 можем с високо вдигната глава да кажем, че голяма част, дай Боже всички момчета, са 15-20% по-добри в сравнение със средата на август, когато сме започнали, за нас това ще бъде много важно и ще бъде равносилно на 15 победи през сезона. Защото победите няма да бъдат много през сезона предвид средната възраст. Промяната в тези момчета и превръщането им в истински мъже ще бъде наша кауза, идея и напълно логично развитие на събитията би било да се гледа в тази насока."

 

Като най-голямо лично предизвикателство Стоянов вижда това да поногне на играчите си да стигнат до професионалното ниво: "Най-опитни са Веселин Георгиев и Пламен Алексиев. След тях е Велислав Гълъбов, а останалите са по-млади. В разширения състав имаме две-три момчета по на 16 години. Интересно е да се случи преходът от младежкия към мъжкия баскетбол. Интересно ми е дали ще можем да го осъществим. Дали тези момчета ще могат да станат професионалисти в главата си. Защото един човек не става професионалист, когато навърши 18 години и е пълнолетен, той става професионалист с начина си на мислене в много по-ранна възраст. Нашата идея е по-младите да започнат да стават такива, а другите, които са по на 18-19-20 години да осъзнаят, че няма невъзможни неща, че те са във възможността си да направят един огромен скок и да се покажат в баскетболната общественост като хора, които заслужават внимание и бъдещо доверие. Това е нещото, което ще бъде интересно – кой ще бъде способен да го осъзнае и да го използва, защото това е един уникален шанс. Много рядко можеш да видиш толкова много млади момчета да играят в такъв отбор и да им се налага да имат роля, не просто да бъдат част от отбора. Мисля, че условията и идеите на всички нас в Черно море Тича съвпадат напълно. Наясно сме с нивото ни, с потенциала ни.

 

Най-голямото предизвикателство за мен е да успея да превърна момчетата в мъже по-рано от нормалното. В българския баскетбол има един доста по-дълъг период от около две-три години, в които момчетата израстват. Моето предизвикателство ще бъде да мога да го направя по-бързо и да бъде по-качествено. Много ще се радвам, ако видя след някоя друга година по-голямата част от тези момчета с имидж на баскетболисти, които заслужават и доверие, и роля в отбори, които имат по-високи амбиции."

 

През последните сезони имаше добро взаимодействие между клуба и участващия в А група ИУ Варна със старши треньор Петко Делев, като по-младите играчи трупаха опит и във втората дивизия. Ето какво каза треньорът на Черно море по въпроса: "Разговаряхме с Петко Делев и това със сигурност ще се случва, защото няма друга опция. Гледайки как изглежда нашият отбор идеята някой да получава малко минути няма да е точно такава, по-скоро ще се стараем да даваме повече минути на база старанието и прогреса в тренировъчния процес. За нас е много важно те да се чувстват наградени за усилията, които полагат. Със сигурност Петко Делев ще използва част от момчетата в Икономическия университет. В крайна сметка за всяко от момчетата игровият опит е незаменим. Няма тренировка, която да може да замени мач – официален, а дори и приятелски. Така че ще се възползваме от колаборацията с университета и ще се постараем тя да бъде максимално полезна за всички – и за двата отбора, и за състезателите, и за баскетболната общественост във Варна."

 

Накрая Стоянов коментира селекцията, в която поне на първо време не се очакват промени: "На този етап, основавайки се на бюджета към днешна дата, отборът е със завършена селекция. Едно от нещата, на които най-много държим, е да бъдем честни със състезателите, да няма забавяне на заплати и други неща, които налага селекция за по-голям бюджет от този, с който разполагаш. Естествено, водим разговори и ако нещо се промени с времето, можем да подсилим отбора, но това не е на всяка цена. Ако имаме наистина огромна нужда за някоя позиция, можем да мислим в тази насока, но погледът ни е насочен към развитие на тези момчета. Всеки иска да има по-силни, по-опитни играчи, но понякога един такъв момент действа като рестарт на ниво млади играчи с потенциал и бъдеще. Аз вярвам, че тези момчета ще бъдат разумни и че ще се възползват от дадения шанс да застанат на картата на баскетбола."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Галин Стоянов, Черно море Тича, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи