Владимир Цеков: Съдиите в България не отстъпват по качества на тези в Европа


Владимир Цеков: Съдиите в България не отстъпват по качества на тези в Европа
(сн. LAP.bg)
03-09-2018 17:00 | Мария Маринова

Все повече български рефери получават наряди за международни мачове. Сред тях е и шефът на съдиите Владимир Цеков, който през това лято ръководи срещи от европейското първенство за юноши U18 в Дивизия B, което се проведе в Скопие. Пред BGbasket.com той сподели впечатленията си от надпреварата и разкри какво е отношението към съдиите в Европа:

 

- Какви са впечатленията Ви за нивото на съдийството в Европа?

- Не бих искал да се ангажирам с оценка на европейското съдийство, но това което ми прави впечатление е, че във ФИБА Европа залагат все повече на по-млади съдии и държат много на дисциплинираност, както на терена, така и извън него, и прилагане на изискванията относно механика и колегиалност. Най-приятно впечатление ми направи, че в голяма степен колегите ми тук, в България, не отстъпват по знания и качества на тези в Европа.


- Срещнахте ли някакви трудности по време на мачовете?

- През лятото се провеждат първенства за подрастващи в различни възрасти, а аз бях на юноши до 18 години в дивизия B. Затова не мога да кажа,че нивото там ме затрудни по някакъв начин, но при всички случаи ме обогати с добри практики, които ще се опитаме да приложим и при нашите съдии още през този сезон.


- Какво е отношението на останалите рефери към българските съдии?

- На всички летни турнири има голяма колегиалност и приятелско отношение между съдиите.Това включва и взаимно уважение, както на игрището, така и извън него. Мога съвсем уверено да кажа, че подобно е и отношението към мен и останалите ми колеги международни съдии.


- В България често съдиите са подложени на голямо напрежение и постоянни критики, така ли е и в чужбина?

- Това е интересен въпрос, на който не е лесно да отговоря. Определено в Европа напрежението не се чувства така, както у нас. Усеща се една по–голяма толерантност, въпреки важността на отделни срещи.


- Какви мислите за представянето на другите наши рефери, които ръководиха международни мачове през това лято?

- Определено с голямо задоволство мога да кажа, че за мен представянето на българските съдии през лятото беше повече от успешно. Николай Цинцарски стигна до финалния мач в първия си международен турнир на първенството за 20-годишни мъже в София дивизия B. Венцислав Великов беше един от тримата съдии на драматичния финален мач в дивизия А за 16-годишни. Мартин Хорозов, освен назначението си за Световно първенство за юноши до 17 години, ръководи полуфинали на първенствата на дивизия А за мъже до 20 години и девойки до 18 години. Милен Цветков също свири един от полуфиналните мачове при девойките до 18 години в дивизия Б. Аз бях на полуфинал на първенството в Скопие, който определи кой отбор да се качи в дивизия А. Като прибавим, че всеки един от нас имаше назначения и на четвъртфиналите на споменатите турнири и различни отговорни срещи по време на първенствата за влизане в по-горна група или оставане в дадената група, съм наистина доволен от представянето ни в летните европейски турнири и се надявам през следващия сезон да затвърдим и подобрим постигнатите позиции.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Владимир Цеков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи