Любо Минчев: Ще бъде трудно, но това може да ни стимулира


Любо Минчев: Ще бъде трудно, но това може да ни стимулира
(сн. БФБ)
09-09-2018 20:35 | Мария Маринова

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Любомир Минчев очаква трудни мачове срещу Франция и Русия. Съперниците ни са едни от фаворитите в групата, но селекционерът се надява баскетболистите ни да се представят добре в предстоящите срещи.

 

„Преди години казах, че в каквато и група да се паднем, ще бъде тежко и няма как да сме фаворити. Поне досега, независимо срещу кого се изправяме, сме играли добре и сме се борили. Надяваме се и сега да бъде така. Знаем, че ще бъде трудно, но това може да бъде и стимулиращо“, заяви Минчев.

 

Франция и Русия са едни от водещите отбори в Европа, като и двата са били европейски шампиони. Без значение на кое място са в ранглистата, те са много силни и ще бъде интересно за публиката да ги видят на живо. И за нас е трудно, и за французите. Някои играчи ще дойдат тук, без да са играли в контролите. И за двамата треньори ще е трудна тази ситуация“, добави той.

 

Любомир Минчев призна, че следи подготовката на съперниците ни. „Гледал съм част от контролата на Франция с Черна гора. Не знам точно с какъв състав ще дойдат французите и кой ще играе. Треньорът си беше правил едни сметки да започне в края на август, но после се отложи за септември. Беше повикал 16 играчи, дойдоха десет. Това наложи да извика още допълнително. Тази система създава конфликти за клубните и националните отбори, както и за самите играчи. Трудно може да се направи сметка на кой може да разчита и на кой не. Относно контролите, имаме информация от първия мач, надявам се да намерим и от следващия“.

 

Наставникът е убеден, че французите няма да ни подценят. „Не вярвам да се подходи несериозно, колкото и да не сме на тяхното ниво. Нито един треньор няма да позволи това“.

 

В предстоящите мачове България ще бъде без Чавдар Костов, което прави задачата ни още по-трудна. „Контузията на Чавдар е неприятна, защото в последните години той е основна фигура в нашия отбор и ще ни липсва. Надявам се тези играчи, които са тук, също да се включат добре“, заяви Минчев.

 

Той разкри, че и други играчи имат леки травми. Станимир има контузия, която не му беше позволила да играе в една от контролите на неговия тим Клуж. Иска просто да провери дали има нещо по-сериозно. Той днес тренира, а утре сутрин просто ще мине профилактично изследване. Другият играч, който има проблеми, е Павел Маринов. Той има оток в коляното. Няма нещо сериозно или проблеми с менискус и връзки. Просто е получил удар в контролата, която изиграхме в Румъния. Отокът е следствие от удара, не е нещо сериозно. Надяваме се да се възстанови, днес се почувства доста по-добре, дано утре да може повече. Дий Бост ми каза, че на контролата също е изкълчил леко глезен, но няма нещо притеснително. Това са нормални неща. Най-сериозно беше положението с Чавдар“.

 

Минчев вчера бе в зала „Универсиада“, където изгледа двубоя за Суперкупата между Левски Лукойл и Рилски спортист. Селекционерът сподели впечатленията си от формата на двамата национали, който взеха участие в мача - Божидар Аврамов и Христо Захариев: „За мен изглеждаха добре тренирани, може би на фона на останалите. Знаех, че Божидар тренира сериозно цяло лято във Варна. Ицо също ми беше казал, че води сам подготовка. Това се видя вчера на терена“.

 

България посреща Франция на 13 септември от 18:00 часа в „Арена Ботевград“, а селекционерът се надява хората да подкрепят „лъвовете“. „Мачът е в работен ден, малко ранен е часът и това е нещо, което може да попречи на някои хора. Надявам се хората от Ботевград и всички останали да дойдат и да подкрепят отбора. Ще се радваме наистина да имаме сериозна подкрепа, а и хората може да видят баскетболисти, които не всеки ден може да срещнем на живо. Преди години Горан Драгич бе тук, сега ще дойде Батум. Има играчи, които си заслужава да се видят“, каза още Минчев.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2019, България, Любо Минчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи