Венцислав Великов: Комуникацията между клубове и съдии трябва да се подобри


Венцислав Великов: Комуникацията между клубове и съдии трябва да се подобри
(сн. LAP.bg)
12-09-2018 18:30 | Мария Маринова

Венцислав Великов бе един от българските рефери, които ръководиха мачове от европейските първенства при подрастващите през това лято. Той свири срещи от шампионата за момчета до 16 години в Дивизия А, както и от първенството за 18-годишни в Дивизия C. Най-голямото признание за работата му обаче безспорно е нарядът, който получи за драматичния финал в Дивизия А в Нови Сад, спечелен от Хърватия. Пред BGbasket.com Великов сподели как приема подобно признание, какво мисли за съдийството в Европа и какво трябва да се промени в отношенията между клубовете и съдиите у нас.

 

- Какви са впечатленията Ви от съдийството в Европа?

- С всяка следваща година изискванията към съдиите в Европа от страна на ФИБА стават все по-големи. Налагат се нови неща, които са заимствани от НБА – механика, придвижване по игрището, разпределение на зони на отговорност и много други. Бих казал, че нивото на съдиите в  Европа се повишава с всеки нов сезон. Отделя се много по-голямо внимание на детайлите – физическо състояние, ментална подготовка и издръжливост. Това от своя страна спомага за цялостното развитие на съдийската работа.

 

- По-трудно или по-лесно е да се свири в чужбина, отколкото в България, и защо?

- Много често съм си задавал този въпрос. Не мога да кажа генерално, защото зависи от конкретната среща, от етапа на самото първенство и заряда, който носи конкретната среща – финал, полуфинал, елиминационна фаза. Може би в България са ми били по-трудните срещи. Като цяло хората в България сме недоверчиви, винаги търсим причината за провал в някой друг и на последно място анализираме собствените си грешки. Отделно през сезона се наслагва едно напрежение след някои срещи и във финалния етап на първенството клубовете са предубедени към дадени съдии. Съдиите сме важен елемент от играта и от нас се очаква винаги да отсъждаме правилно, но и ние допускаме грешки. Много рядко се случва след много добро и важно отсъждане да получим похвали, но винаги сме критикувани, дори и за незначителни пропуски. Мисля, че доверието и комуникацията по оста клубове и съдии трябва да се подобри и тогава баскетболът ще спечели.

 

- През лятото получихте наряд за финала на европейското първенство за 16-годишни. Очаквахте ли подобно признание и как се справихте с напрежението в този драматичен мач?

- На всеки турнир се опитвам да давам максимума и да следвам препоръките на инструкторите. Естествено, ако мачовете ти преминават без големи грешки и получаваш добри отзиви след тях, то очакванията ти да получиш по-отговорна среща в завършващата фаза е реална. За мен бе огромно признание и радост да бъда част от този великолепен финал. Честно казано, срещата не беше толкова трудна за ръководене, тъй като и двата отбора играеха невероятно. В такива двубои просто се стремиш да не прекъсваш страхотното темпо.

 

- Какво е необходимо, за да се повиши доверието в българските съдии?

- На първо място много работа от страна на съдиите. През новия сезон има много важни промени в правилата и интерпретациите, и това ще доведе до много ситуации, които ще се виждат странни на участници и зрители. Повишаване качеството на съдийските отсъждания, допускане на минимален брой грешки и естествено, повече доверие от страна на клубовете. Ние всички сме част от тази невероятна игра и трябва да се уважаваме.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи