Защо баскетболът е популярен в България и на Балканите, но не и в Англия?


Защо баскетболът е популярен в България и на Балканите, но не и в Англия?
14-09-2018 13:10 | BGbasket.com

Макар и все още футболът да е най-масовият и предпочитан спорт у нас, баскетболът определено остава все така популярен и актуален по нашите ширини. За никой не е тайна, че баскетболът се котира на Балканите, като всички си спомняме за феноменалните успехи на вече бившия Югославски баскетболен отбор, който има спечелени редица медали. Нашият национален отбор също има с какво да се похвали със своите два медала (сребърен и бронзов) от европейски финали.

 

От друга страна обаче, баскетболът далеч не е толкова популярен на Острова. Липсата на особено обществено внимание към баскетбола в Англия може да се обясни с традициите на островната държава в други спортове. Футболът естествено е най-популярен в Обединеното кралство, като изключително почитан е и крикета, който е създаден, като спорт именно в Англия през 16-ти век.

 

Реално погледнато обаче, не само на Острова, но и в световен план е трудно да се прогнозира дали баскетболът някога би могъл да измести футбола от първото място. Дори и с много успешни първенства, като НБА и местни проекти, като Балканската лига, за която бившия президент на ФИБА Джордж Василакопулос преди време сподели, че е бъдещето на този спорт тук, баскетболът ще се нуждае от нещо повече за да детронира футбола, като най-популярен спорт в света.

 

За да има реален шанс, баскетболът се нуждае от повече показност и по-голямо място под светлината на прожекторите. Или с други думи, баскетболът трябва да присъства повече в различни аспекти от нашия живот, като модерната поп култура например. Като започнем от музиката или поне музикалните клипове и стигнем до филмовата индустрия, определно има много отделни опции, които могат да помогат с популяризирането на баскетбола.

 

Страхотен пример за това как един филм на баскетболна тематика може да събере много значими хора на едно място и да прикове вниманието към тази игра е биографичният филм на НБА звездата Дирк Новицки. Легендата на германския баскетбол показа нагледно как може да се популяризира любимия му спорт, като превъплати неговата баскетболна история в биографичен филм.

 

Но филмите не са единствената възможност за разгръщане на потенциала, който има баскетболът, като новия най-известен спорт в света. Видео игрите например са друга сфера, която може да подпомогне този процес. Наличието на повече PC заглавия или дори онлайн казино игри в баскетболна тематика, като Basketball Star например, определено биха спомогнали за още по-голямото популяризиране на баскетбола, особено предвид мащабите при игрите.

 

 

Факт, е че онлайн игрите в днешно време използват все повече утвърдените и популярни хитови заглавия, като The Dark Knight (игра базирана на филма за Батман) и Thunderstruck, която е игра базирана на популярния екшън герой Тор. Именно това вплитане на известни и познати заглавия би било много успешна рецепта в опита на баскетбола да детронира футбола от първото място.

 

Със сигурност любимата игра на милиарди хора по света в лицето на футбола ще продължи да бъде все така харесвана и гледана, особено имайки предвид в каква машина за пари се превърна футбола в последните години. Но предвид попуярността на баскетбола на балканите и влиянието и известността на хора, като НБА легендата ЛеБрон Джеймс, баскетболът определено има шанса да пробие не само в Обединеното кралство, но и да стане най-любимия спорт в света.

 

Снимки: Официална страница на НБА във Facebook

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи