Новите герои на българския спорт


Новите герои на българския спорт
(сн. БФБ)
15-09-2018 15:25 | Мария Маринова

17 ноември, 1993 г. „Парк де Пренс“, световна квалификация по футбол Франция – България. Резултатът е 1:1, но гол на Емил Костадинов в 90-ата минута се превръща в един от най-емблематичните моменти в историята на българския спорт и праща „лъвовете“ на световното първенство в САЩ през следващата година.

13 септември, 2018 г. „Арена Ботевград“, световна квалификация по баскетбол България – Франция. „Петлите“ отново са в ролята на тотален фаворит без загуба в квалификациите до момента, водени от баскетболиста на Шарлът Хорнетс Никола Батум. Почти никой не вярва в чудото, но българите поднасят сензацията и с невероятен дух и характер побеждават именития си съперник, както и преди 25 години в Ямбол.

За разлика от четата на Димитър Пенев, баскетболистите на Любомир Минчев все още са далеч от класиране на световното в Китай през 2019 г. Паралелът между двете събития обаче е неизбежен. Часове преди мача в четвъртък националът Божидар Аврамов надъха съотборниците си с видео от двубоя на „Парк де Пренс“, придружено с надпис „Защо не?“.

Всички в България се надяваха на добро представяне, но малцина се осмеляваха дори да си помислят, че имаме шанс за нещо повече. В седмица с три световни първенства у нас, никой не очакваше, че именно баскетболистите ще донесат един от най-големите успехи за България. Чудото обаче стана.

Националите ни излязоха без страх срещу скъпата селекция на съперника и нито за миг не спряха да търсят победата. Дори и да е имало подценяване от страна на французите, това не е оправдание. България заслужено спечели този мач заради невероятния колектив, с който разполага.

 

Този мач обаче вече е в историята. Само след ден отборът ни гостува на друг бивш европейски шампион – Русия. В състава на Сборная личи името на един от най-добрите баскетболисти в Европа Алексей Швед. Всички трябва да останат здраво стъпили на земята, защото пътят до Китай все още е трънлив и дълъг, а за класиране е много рано да се говори.

На фона на всички проблеми в българския баскетбол обаче, мъжкият национален отбор ни дава все повече поводи за оптимизъм. Подкрепата на феновете казва всичко. А дали Господ още веднъж ще бъде българин, предстои да видим..

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2019, България, Франция
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи