България се бори, но изпусна да поднесе нова сензация в Русия


България се бори, но изпусна да поднесе нова сензация в Русия
(сн. FIBA.com)
16-09-2018 20:12 | BGbasket.com

Мъжкият национален отбор изпусна да поднесе нова сензация в световните квалификации. Баскетболистите на Любомир Минчев загубиха като гост на Русия със 73:77 в среща, изиграна в Химки. Въпреки че домакините водеха през повечето време, до последно националите ни имаха шанс да спечелят и играха много равностойно срещу своя съперник.

 

Руснаците спечелиха борбата под коша (42 срещу 33), но българите могат най-вече да съжаляват за пропуснатите наказателни удари. Те стреляха едва 55% от фаула и изпуснаха цели 13 стрелби от линията. Отборът ни не изигра най-силния си двубой в квалификациите, но и съдиите явно фаворизираха домакините в ключови моменти. Въпреки това, „лъвовете“ се държаха в мача до последните секунди.

Загубата бе пета за тима ни от осем мача, докато Русия е с баланс 4-4.

 

Следващият квалификационен прозорец е в края на ноември и началото на декември, когато България посреща Босна и Херцеговина и гостува на Франция.

 

Началото на двубоя бе с много висока резултатност. Руснаците вкараха първия кош в мача, но след това „лъвовете“ отвърнаха със седем безответни точки. Постепенно домакините стопиха изоставането си и играта започна да върши кош за кош, но няколко грешки на тима ни в защита позволиха на Русия да поведе с 30:20 след десет минути игра.

 

Българите започнаха много добре втората четвърт и стопиха изоставането си на 4 точки. Вместо обаче да потърсят пълен обрат, националите ни допуснаха Сборная отново да дръпне в резултата. Руснаците поддържаха аванс от няколко точки в следващите минути, а на почивката водеха с 47:40.

 

След паузата играта бе много равностойна, като националите ни се държаха в мача и не позволяваха на опонента си да се откъсне с голяма разлика. По-малко от три минути преди края на частта домакините отново излязоха напред с двуцифрена преднина. След това обаче България отговори със серия от 12:1 и секунди преди сирената изравни за 60:60. Баскетболистите на Сергей Базаревич имаха последно нападение, а след добавка на Балашов поведоха с минимален аванс преди заключителния период.

 

В началото на последната част руснаците отново излязоха напред със 7 точки, но по-малко от минута преди края България се доближи само на две след тройка на Павел Маринов. Александър Везенков за кратко стресна българския щаб, след като стъпи накриво, но веднага след това се завърна в игра. Последваха оспорвани минути, а след два успешни наказателни удара на Алексей Швед Русия поведе със 77:73 при оставащи 14 секунди. До края Станимир Маринов и Дий Бост направиха пропуски от тройката и мачът приключи.

 

Александър Везенков завърши с дабъл-дабъл за българския тим от 22 точки и 12 борби. Павел Маринов отбеляза 14 точки, а Димитър Димитров добави 12.

 

За Русия над всички бе Алексей Швед с 22 точки. Сергей Карасьов се отчете с 13, а 10 има Семьон Антонов.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РУСИЯ - БЪЛГАРИЯ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО, ГРУПА K

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО, ГРУПА K

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО, ГРУПА K

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО, ГРУПА K

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2019, България, Русия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи