Баскетбол и математика


Баскетбол и математика
06-10-2018 18:40 | 2sport4life.com

Когато чуете математика и баскетбол в едно изречение по всяка вероятност си мислите, че или не сте разбрали добре или отсрещната страна е дълбоко объркана. Докато едното кара ентусиазма да ври и кипи у децата, другото звучи мъчително и всява ужас. Сигурни сме, може да познаете кое как действа.

 

Ако се огледаме по-внимателно, обаче, ще забележим, че математиката е навсякъде около нас, дори и в баскетбола. А един чудесен начин да подобрим както играта си, така и оценките по страшния предмет, е като намерим общото между тях и погледнем от една интересна, полезна и забавна гледна точка на алгебрата и геометрията.

 

 

Като за начало е важно да знаем параметрите на баскетболното игрище, за да можем да се движим по-добре в пространството. То е с двадесет и осем (28) метра дължина и петнадесет (15) метра ширина, измерени от вътрешната страна на граничните линии. Можете ли да сметнете колко е диагоналът му? Но това е само началото. Полукръговете при ограничителните полета са с радиус от 1.80 м., измерен до външната страна на окръжността и центровете им лежат в средните точки на линиите за наказателни удари. Ако продължим да чертаем игрището ще видим колко много геометрия има в него и как тя може да бъде доста интересна. Но нека оставим това за домашно и продължим.

 

Когато стреляме, свиваме лакът, а това какво друго може да е освен ъгъл? Дали той ще бъде по-остър или по-тъп зависи изцяло от позицията, в която се намираме. При стрелба се вземат в предвид 3 фактора: ъглите, импулсът и позицията на ръцете. Също така и дали има някой защитник пред вас. Разбирането на геометрията и физиката може да подобри позицията, стрелбата и играта ни.

 

А общото между баскетбола и Нютон се крие в топката. Без да има опит в спорта, учения отдавна е разкрил, че топката ще има реакция съответстваща на силата, която се прилага върху нея. Дриблирането под прав ъгъл и по-близо до пода ще даде по-добър контрол над топката, докато при тичане с дрибъл височината трябва да е равна на тази с ханша. И още всякакви други чудни закономерности като тези на параболата при изстрел. Колкото по-голяма е параболата при изстрел, толкова по-чисто влиза топката в коша и се получава така наречения плюнка ефект.

 

 

Но понеже баскетболът е отборна игра, не може да не приложим малко статистика. Тя ще помогне на отбора да изчисли кои аспекти от играта куцат и кои са продуктивни. На индивидуално ниво статистиката се използва за сравняване на постиженията на играчите, а на публиката помага за анализ на играта. Изобщо числата са навсякъде. За по-малките играчи баскетболът може да послужи като забавен начин да се научат да събират и вадят точки. Все пак всеки гледа резултата.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи