Николай Цинцарски: В кариерата си никога не съм грешил умишлено


Николай Цинцарски: В кариерата си никога не съм грешил умишлено
(Снимка: LAP.bg)
16-10-2018 10:03 | Мария Мицова

Николай Цинцарски е един от международните ни рефери, които през изминалото лято получиха наряди за няколко европейски първенства при подрастващите. В България той е един от съдиите, които се ползват с най-много респект. BGbasket.com продължава да събира впечатления от нашите съдии по различни теми.

 

- Кое от европейските първенства, на които ръководи мачове през лятото, ти направи най-голямо впечатление?

- Миналото лято ръководих срещи на три европейски първенства, но най-голямо впечатление ми направи това в София, защото бе първото европейско първенство в моята кариера. За първи път ръководих срещи на такова ниво, първоначално бях малко стреснат, но след втората среща си сверих часовника и нещата тръгнаха, както трябва.

 

- Срещате ли разлика в отношението в България и извън страната?

- Разлика има и според мен е нормално да има. Смея да твърдя, че извън страната е по-лесно да се ръководят срещи, не защото е нещо по-различно, а защото отиваш свириш и се връщаш в България. В срещите навън също се допускат грешки от наша страна, но те не се коментират толкова много, минава и заминава. В България е обратното, по-трудно е защото всички се познаваме и постоянно се срещаме - съдии с играчи, треньори и т.н., всяка една грешка се помни. В България, когато сгрешиш всички смятат, че си го направил умишлено, но това не е вярно, в кариерата си никога не съм грешил умишлено.

 

- Тази година като че ли имаше по-сериозно родно присъствие в турнирите на ФИБА като съдии и комисари, усещате ли да има крачка напред?

- Да, наистина тази година присъствието беше доста по-сериозно от предходни години. Има крачка напред, но това се дължи на начина на работа. Следват се всички насоки сведени до нас от FIBA. Усилената и правилна работа води след себе си успехи. Силно се надявам тенденцията да продължи и с навлизането на млади колеги.

 

 

- Влизат в сила нови правила, почти непрекъснато, кое от тях ти се иска да усвоят играчи и треньори най-бързо? Кое е най-значимото от съдийска гледна точка?

- Баскетболните правила се променят непрекъснато, това се прави с цел играта да става все по-зрелищна и интересна за публиката. Наистина от този сезон има доста промени в правилата, на мен ми се иска играчи и треньори да ги усвоят всичките, но разбира се, това ще стане трудно и бавно. В процеса на шампионата смятам, че нещата ще се изчистят. Според мен, най-значима е промяната във времето за атака.

 

- Вече започна новият сезон, какво искаш да видиш променено в него?

- В новия шампионат искам да се изиграят много интересни срещи, които да напълнят залите и след края на играта всички да излизат с усмивки, независимо кой е победил или загубил. Трябва да има повече уважение между съдии, треньори и играчи, ако това успеем да постигнем, мисля, че шампионатът ще е доста сполучлив.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: съдии, Николай Цинцарски,
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи