Георги Божков: Младите трябва да се стараят много повече, за да заслужат мястото си


Георги Божков: Младите трябва да се стараят много повече, за да заслужат мястото си
(сн: BGbasket.com)
04-11-2018 11:11 | Мария Мицова

Един от най-опитните треньори в женския ни баскетбол Георги Божков се върна на "горещия стол", макар и само за един мач. Той води Берое Стара Загора в гостуването на Шампион 2006 в София, давайки кратка почивка на Таня Гатева.

 

Божков за пореден път сподели, че липсата на чужденки в родния шампионат може би не е най-добрата опция, след като Шампион не успя по никакъв начин да се противопостави на Берое.

 

"Млад и перспективен отбор са Шампион, но очаквах малко по-трудно да ни се случат нещата. Твърде лесно бе за нас. Не виждам голям ефект от това, че няма чужденки в първенството. Младите момичета приемат за даденост присъствието им в отборите и игралното време. Смятам, че трябва да се стараят много повече, за да го заслужат това нещо, да играят в А група, в такива условия, в такава добра зала," коментира Божков и отправи поздравления за основния инвеститор в зала "Сейнт Джордж" Асен Христов. "Иска ми се младите момичета да играят по-добре. Доволен съм от нашия отбор, играем труден сезон, с участие в три турнира. Но тези мачове трябва да се играят по-сериозно и по-отговорно."

 

Относно травмите в лагера на старозагорки, опитният специалист отбеляза: "Гергана Иванова, която е един от големите ни таланти, дълго време лекува контузия, вече втори месец. Възстановяването върви добре, но трябва да бъдем по-търпеливи, за да се излекува напълно. Габриела Николова до седмица ще бъде готова, за Гергана ще трябва още време."

 

Георги Божков сподели впечатления и от гостуването на турския супер-тим Чукурова в Еврокъп, както и амбициите на Берое за двата турнира, в които участва: "Този отбор на Берое все още няма нужния опит да играе Еврокъп. В групата ни има един явен фаворит, какъвто е Чукурова. Те бяха на една крачка от влизане в Евролигата. Самата организация на Чукурова, присъствието на такива звезди, е нещо, което рядко се вижда. Бе интересно не само за момичетата, но и за всички нас, това гостуване в Турция. Смятам, че останалите три отбора са равностойни. Търсим още две победи, но сметките тепърва започват, за да влезем в някаква елиминация. В Адриатическата лига продължаваме да гоним победи във всеки мач, защото една грешка стъпка може да ни изхвърли от Финалната четворка, а нашата цел е да я достигнем."

 

Берое победи два пъти за два дни Монтана 2003 миналата седмица - в първенството и в Адриатическата лига: "Две съвсем различни победи, в различни състави. Но нищо не се е случило, просто спечелихме два домакински мача. Сигурен съм, че това ще помогне на Монтана да тренира още по-сериозно, да са по-добри в мачовете си и следващите мачове с тях няма да са толкова лесно."

 

За финал Георги Божков коментира и представянето на националния отбор за жени, който на 17 ноември играе последни домакински мач от цикъла евроквалификации, срещу Украйна: "Ясно е, че Испания е много силен отбор, очаквах по-добра игра срещу Украйна и Холандия. Надявам се да изиграят два добри последни мача именно срещу Украйна и Холандия."

 

За бъдещето на този национален тим - състезателки, които Берое развива в Стара Загора, Божков завърши: "Има едно ядро на около 20 години, за които това е шансът. Всяка тренировка трябва да им е като мач, а всеки един мач - като финал, за да могат да растат."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Берое Стара Загора, Еврокъп
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи