Стефан Михайлов: В следващите години националният отбор ще се гради около младите момичета


Стефан Михайлов: В следващите години националният отбор ще се гради около младите момичета
(сн. LAP.bg)
12-11-2018 17:29 | Мария Маринова

Женският национален отбор започна днес подготовка за предстоящите мачове от европейските квалификации. В състава има някои промени, а според старши треньора Стефан Михайлов именно младите момичета може да са в основата на представителния ни тим в следващите години. Пред BGbasket.com селекционерът сподели и очакванията си за двубоите с Украйна и Холандия.

 

„Настроението е добро, както е било всеки път. Има момичета, които за първи път са извикани в националния отбор. Запознати сме с Холандия, играли сме и с Украйна. Имаме да изиграем два мача, трябва да търсим положителен резултат в тях“, заяви Михайлов пред BGbasket.com.

 

„Конкретни цели не сме поставяли. Нормално е да се излезе да се играе с настроение, да се борим за победи, пък вече каквото стане. На всяка цена да побеждаваме трудно може да стане. Отборът е сериозно подмладен спрямо преди година и половина. Пет или шест момичета, които трябваше да водят отбора, по различни причини сега не се занимават с баскетбол. Положителното е, че на тяхно място влизат момичета, около които може би ще се гради националният отбор в следващите години“, добави наставникът.

 

Той сподели и впечатленията си за съперниците на България. „Винаги сме играли с настроение, не е имало напрежение или притеснение. Отборът на Украйна е от доста висока класа. Имат три или четири баскетболистки, които играят в Евролигата. Те са добър отбор за мен, просто до този момент не може да направи някакво по-значимо класиране. В нашата група загубиха домакинския си мач от Испания с 4 точки, който е най-силният европейски отбор. Холандия е отбор от нашата класа. Успя да ни победи в последните две минути на мача, така че трябва да търсим положителен резултат от двата мача“, заяви Михайлов.

 

Заради контузия от състава отсъства Гергана Иванова. С проблем е и Цветомира Шаренкапова, която обаче тренира с отбора. Селекционерът разкри и повече подробности около състоянието й. „Когато получи контузията, ходихме при двама специалисти. И двамата казаха, че сме имали много голям късмет и не се е стигнало до нещо по-сериозно.  Не е готова на 100%. Всеки ден състоянието й се подобрява и ще преценяваме дали ще бъде готова да играе в събота и другата сряда. Предполагам, че най-реалистично е да бъде готова за двата мача“, сподели той.

 

Стефан Михайлов сподели има ли и други проблеми с травми в отбора. Ива Костова ми каза, че във Франция е получила някакъв проблем на мача си от предпоследния кръг. В събота е играла. Трябва да видим състоянието й, тя пристигна през нощта. Засега всичко друго е наред. При момичетата от Берое и Монтана има натрупана умора, тъй като имаха доста пътувания и мачове. Смятам, че има време да отпочинат и да отшумят тези дребни контузии“, заяви наставникът.

 

Той се надява, че зала „Универсиада“ ще се напълни за мача с Украйна в събота. „Когато играхме с Испания, залата беше почти пълна, което е уважение към баскетбола. Доста рядко идва такъв класен женски баскетболен отбор в България. Срещу Холандия също имаше подкрепа. Най-малкото всички школи в София и околността трябва да направят така, че подрастващи баскетболистки да бъдат в залата. Входът е свободен, няма друг мач в София, така че е нормално хората да дойдат и да подкрепят отбора, както го направиха в първите два мача“, заяви той.

 

В началото на годината стартира процедура по натурализация на две американки. За момента обаче няма развитие по случая. „Абсолютно никакво развитие няма. В тези квалификации ние сме единственият отбор, който играе без чужденки. Някои държави като Македония имат 4-5. Босна натурализира невероятна баскетболистка и смятам, че на базата на нейната игра, те ще си спечелят двата мача сега и ще се класират. Тя беше опция и за нашия национален отбор. Масова практика е и при мъже, и при жени да има натурализиран американец или американка. Критични позиции са 1 и 5, обикновено за тях се натурализират чужденки. Няма развитие до този момент, може би по-нататък. Надявам се за следващи квалификации да има“,

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Стефан Михайлов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи