Академик Пловдив чества 70-годишен юбилей


Академик Пловдив чества 70-годишен юбилей
28-12-2018 11:12

На днешния ден преди 70 години група ентусиасти основават студентското физкултурно дружество "Академик" в Пловдив. Сред тях са изтъкнати лекари и учени като проф д-р. Юрий Тошев, проф. д-р Милен Телчаров, д-р Георги Демирев,  д-р Минко Аджаров, д-р Христо Оджаков, проф. д-р Иван Делов. Последният е най-дългогодишният председател на "Академик" - от 1958 до 1989 година. Сред спортовете, които се развиват в дружеството, баскетболът е безспорно номер едно. Той има сериозно място и в историята на пловдивския баскетбол.
Шест години след основаването си "Академик" дебютира в държавните първенства. Мъжкият тим се класира шести, а женският заема почетното четвърто място.
Баскетболистките са по-напред и с по-нататъшни спортни резултати: шампионки през 2001 г. вицешампионки 2002 г. трето място през 1988 г. и спечелена национална купа 2002 г. Силвия Германова е първата олимпийска медалистка  - сребърен от игрите в Москва-80.
Анна Панекова - Лабова е другото голямо име в Академик" и първата негова състезателка, повикана в националния отбор , с който играе /вече и като състезателка на "Левски-Спартак/ в 109 мача. Участва в европейски, световни първенства, два пъти е носител на европейската купа "Ронкети".  
Безспорният номер едно в женския баскетбол на "Академик" и негова емблема е Тодорка Николова. Близо половин век тя е вярна на своя клуб - като състезателка /и национална/, участничка в европейско първенство през 1974 г. в Италия и в световен баскетболен фестивал през 1973 г . в Перу, треньор на отбора, спечелил шампионата през 2001 година., председател на учредения през 1992 г. БК "Академик-жени".
Макар да отстъпва по постижения на своите колежки, мъжкият тим на "Академик" е популярното лице на студентския и на пловдивския баскетбол. През 50-те години на миналия век той е най-добрият извънстоличен отбор, който дори успява понякога до оспорва хегемонията на софиянци. Най-силният му играч от този период Георги Тошев е първият пловдивчанин, включен в националния отбор и печели първата титла от голямо официално състезание - световен студентски шампион през 1956 г. в Париж.
Димитър Гълъбов пък е първият състезател на "Академик", който участва в  европейско първенство през 1971 г. Най-успешният състезател на студентското дружество в досегашната му история е Милко Арабаджийски - дългогодишен национал, участник в европейски първенства /вече с фланелката на ЦСКА/ и в други престижни международни форуми.
В продължение на години успешно носи фланелките на студентския клуб и баскетболната фамилия Хорозови: бащата Илия, национален състезател, синовете Димитър и Мартин, който е вече сред най-добрите български международни рефери. Макар и да няма призово место в националните шампионати пловдивският "Академик" има сериозен принос към националния ни баскетбол с подготвените в школата му голям брой класни млади играчи.
 
70-годишният юбилей на "Академик" е ознаменуван и с две радостни събития. Възроденият преди две години под името "Академик Бултекс 99" мъжки тим в предишното първенство постигна най-доброто класиране досега - четвърто място А в настоящото държавно първенство  на баскетболната карта се завърна и женският отбор.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Академик Пловдив,
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи