Левски Лукойл поиска сурови наказания за Балкан и делегата на реванша за Купата


Левски Лукойл поиска сурови наказания за Балкан и делегата на реванша за Купата
(сн. balkan-basket.com)
21-01-2019 22:16 | balkan-basket.com

Ръководството на Левски Лукойл поиска сурови наказания за Балкан след инцидентите по време на реванша за Купата на България в Ботевград. Шампионите изпратиха жалба до Българската федерация по баскетбол и Дисциплинарната комисия, подписана от Тодор Стойков, в която настояват и за спиране на правата на дежурния представител на мача Румен Калпакчиев. Според тях, той е писал лъжи в доклада си.

 

Ето какво е съдържанието на жалбата на Левски Лукойл, която от Балкан публикуваха на официалния си сайт:

 

 

До Дисцплинарната комисия на БФБ и до президента на БФБ

г-н Георги Глушков

 

 

      Уважаеми г-н Глушков, уважаеми членове на Дисциплинарната комисия на българската федерация по баскетбол,

 

Във връзка с грозните сцени по трибуните, белязали срещата-реванш от ¼-финалите за Купата на България между БК Балкан и БК Левски Лукойл от 16.01.2019 г. в „Арена Ботевград“, от името на БК Левски Лукойл бих искал да заявя следното:

 

БК Левски Лукойл не приема написаното в доклада на дежурния делегат на мача г-н Румен Калпакчиев! Нещо повече: ние като клуб категорично отказваме да се съгласим с изложеното от него съдържание и намираме описаните от него факти за абсолютна лъжа и преднамерено изопачаване на истината с една-единствена цел: да продължи водената от известно време насам свирепа кампания по уронване престижа на БК Левски Лукойл.

 

1. Лъжа е, че организацията на този двубой е добра! Ние недоумяваме като е възможно делегат на спортно събитие, опорочено с подобни ексцесии от дисциплинарен характер да дръзне да нарече неговата организация „добра“!

Организацията заслужава само една квалификация и тя е „трагична“! В „Арена Ботевград“ да гледат този мач дойдоха над 2500 зрители, чиито живот, здраве, сигурност и спокойствие бяха поверени в ръцете на…10 охранители от фирма СОТ 161 и 15 стюарди (това показва официалната справка на ОДМВР София!!!) – факт, който напълно изгубилия здрав разум и връзка с реалността г-н Калпакчиев изтъква с огромна гордост в своя доклад!

 

2.Лъжа е, че феновете на Левски са провокирали грозните сцени като, според г-н Калпакчиев, са преминали буферната зала „без причина“! Очевидно на полувремето уважаемия делегат е бил ангажиран с по-важни дела от тези да съблюдава за реда в залата, защото в противен случай щеше да забележи, че половината публика на Левски излезе навън, за да пуши, а другата половина, която остана в трибуните бе провокирана от хвърлена бутилка от човек с жълто горнище, седящ в сектора на домакините, в непосредствена близост до този на хората от София! Хулигански акт, който подпали искрата и акт, перфектно гарниран с отвратителни обиди, закани и псувни от привърженици на Балкан. Все неща, които г-н Калпакчиев лесно би забелязал, ако на 16.01 бе в „Арена Ботевград“ с бистър ум и ясно съзнание, че го очаква изключително тежък наряд и трябва да внимава. Абсолютно всички медии, начело с БНТ и останалите национални телевизии, както и интернет пространството са залети с видеоматериали, които ясно показват агресията на домакините и ние утчиво приканяме уважаемата федерация по баскетбол да бъде така добра, за да изиска тези записи, да се запознае с тях в детайли и да стигне до истината. Защото истината е много далеч от написаното в доклада!

 

3. Лъжа е, че агитката на Левски е атакувала полиция и жандармерия. Отново призоваваме ръководството на федерацията да направи свое щателно разследване по случая, като установи и тази неистина, която г-н Калпакчиев лансира с подписа си, като проучи видеоматериалите от инцидента и направи независима експертиза.

 

4.Единствената охрана, която първоначално бе ангажирана с реда в залата бяха 5-6 човека с жълти жилетки, разположени до сектора с публиката на Левски. В същото време, нито един охранител не бе поставен в близост до феновете на Балкан, които съвсем логично преобладаваха на този двубой в „Арена Ботевград“.

 

5.Нито един униформен – представител на полиция или жандармерия не започна срещата вътре в залата. По информация на Областна Дирекция МВР София, клубът-домакин – Балкан, не е пожелал срещата да бъде охранявана от полицията и нито един полицай не е бил вътре в залата преди и по време на нейното започване!

Влизането на полицаите и жандармеристите започна много след избухването на конфликта на полувремето, когато Левски имаше преднина от над 20 точки, нашите фенове бяха спокойни и щастливи и през ум не им е минавало да сеят агресия, с каквато, въпреки предупреждението, което отправихме към тях ден преди мача, че очакваме провокации, се сблъскаха и съвсем нормално бе да отвърнат. Акт, който ние като клуб не одобряваме и както вече обявихме нееднократно, заедно с тях ще работим занапред подобни сцени да не се случват с участието на Левски, както на терена, така и в трибуните.

 

6.Абсолютен фарс и умишлено скриване на истината за нас е и предоставеното от Балкан видео вечерта след мача, което според ботевградчани издава началото на провокацията и хвърлянето на бутилка от сектора на „сините“ към този на домакините! В този запис има откровена манипулация и това може да се хване с просто око в момента, в който той неочаквано прекъсва. Това е запис от стационарна камера, насочена изцяло към сектора на феновете на Левски и ние призоваваме ръководството на Балкан да прояви доблест и да покаже целият запис, без злонамерената намеса. И когато истинския запис излезе наяве (ако въобще излезе наяве!) ще се види бутилката, която е хвърлена от Балкан към Левски, за която вече стана дума в началото на тази жалба!

 

7.БК Левски Лукойл настоява за възможно най-сурово наказание на дежурния делегат г-н Румен Калпакчиев, позволил си хладнокръвно и целенасочено, преднамерено и безотговорно от позицията на властта, която му е поверила БФБ да изопачи истинските събития от срещата на 16.01. Този човек доказа, че е неспособен на неутралитет, както и че не притежава нито професионални, нито морално-волеви качества да упражнява функциите на толкова отговорна личност за баскетбола, каквото е дежурството на един делегат. Г-н Калпакчиев предава доклад, в който безцеремонно намесва полицията, отново с откровени лъжи!

 

Категорично заявяваме, че не желаем г-н Румен Калпакчиев занапред да бъде делегат на наши мачове, както в турнира за Купата на България, така и в НБЛ и за Суперкупата на страната. След позорния доклад, под който той е поставил името и подписа си и лъжливите твърдения, с които цели да злепостави нас като организация, ние изцяло сваляме доверието си от него. Настояваме правата му на делегат да бъдат спрени, деянията му да станат публично достояние, за да послужи този срамен епизод за назидание на всеки следващ, дръзнал да се упражнява върху гърба на Левски Лукойл.

 

8.БК Левски Лукойл настоява за строги дисциплинарни наказания и сурови финансови санкции към БК Балкан, откъдето доказаха как НЕ ТРЯБВА да се съблюдава за реда на едно толкова ключово спортно събитие, доказаха, че са безпомощни да осигурят ред и сигурност в залата и по трибуните и доказаха, че въпреки високите си претенции и изисквания към техните съперници, в това число ние, въобще не са компетентни по въпроса как се охранява човешки живот.

 

Ще очакваме уважаемата федерация по баскетбол да се произнесе по горепосочените проблеми във възможно най-кратки срокове, да отсъди безпристрастно, да изложи категоричната си позиция срещу насилието и безнаказаността на всички фронтове, превзела нашия спорт именно от наложената през последните години криворазбрана демокрация и толеранс.

 

Не на последно място отправяме тактична молба към Вас да обърнете сериозно внимание на облеклото и на външния вид на делегатите по време на официални мачове от вътрешния календар. Делегат, който идва на най-важния двубой до момента през сезона и за Балкан, и за Левски с вратовръзка с черепи, по-скоро е карикатура, отколкото пример за подражание и персона, вдъхваща респект в околните. За трагичния правопис, който г-н Калпакчиев демонстрира в доклада, дума няма да отваряме.

 

БК Левски Лукойл остава насреща за съдействие при необходимост.

 

 

С уважение:

Тодор Стойков

18.01.2019 г., София

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Купа България, Балкан, Левски Лукойл, Румен Калпакчиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи