Отбелязваме 100 години баскетбол в България с множество събития в страната


Отбелязваме 100 години баскетбол в България с множество събития в страната
(сн: BGbasket.com)
04-02-2019 14:41 | Мария Маринова

Отбелязването на 100-годишнината от появата на баскетбола в България ще бъде съпроводено с множество събития в цялата страна. Това разкри президентът на БФБаскетбол Георги Глушков на специална пресконференция днес.

 

„100 години бихме искали да ги отпразнуваме заедно с тези, които са създали баскетбола в България. Това са спортните клубове, състезателите, които са участвали на национално и на международно ниво, както и тези деятели, които са работили за баскетбола. Съдиите също са важна част от този процес. Искаме да посветим този юбилей на всички тези хора и клубове, които са нарисували историята на баскетбола в България, заяви Глушков.

 

Началото на честванията ще бъде дадено на 21 февруари, когато мъжкият национален отбор посреща Русия в световна квалификация в Ботевград. Идеята е тогава да се организира среща на поколенията.

 

„Тези, които са играли на важни форуми, ще бъдат поканени в Ботевград на тази среща. Смятам, че може би между 60 и 100 човека ще присъстват на този двубой. Да се надяваме, че това ще се получи, за да може да се срещнат поколенията в мач, който също е много важен за нас със силен отбор. Искам да поканя всички, които обичат баскетбола, да присъстват на този двубой, за да стане това събитие подобаващо за този юбилей“, разкри още единственият за момента българин, играл в НБА.

 

В честванията са включени и финалите за Купата при мъжете (2 март в Панагюрище) и при жените (8 март в София). „В Панагюрище ще поканим баскетболисти и деятели, които имат успехи и са представили достойно България в Европейските клубни турнири. На 8 март ще направим същото в зала „Триадица“. Това съвпада с датата, когато Левски става клубен европейски шампион през 1984 г. в Будапеща. Ще направим чествания и ще почетем заслужени деятели в цялата страна. Говорим за хора, които са дали много на клубно, национално и международно ниво. Искаме да отделим и подходящо място за спонсорите“, сподели президентът на федерацията.

 

„За предстоящите квалификации при жените през есента бихме искали да поканим тези националки, които са участвали в европейски и световни първенства, както и Олимпиади. Те са много. Знаете, че женският баскетбол ни е отсрамвал на Олимпиади, имаме два медала“, допълни той. В програмата с тържествата ще бъдат включени и европейските първенства, на които страната ни ще е домакин през лятото – за момичета U16 в Дивизия B и за баскетбол на колички в Дивизия C.

 

Георги Глушков разкри, че вече е имало разговори с някои клубове и общини, на които е обсъждана програмата за честванията в техния град.

 

Написахме писма на около 20 баскетболни центъра, които сега или в миналото са били важни за българския баскетбол. Идеята ни е заедно – клубове, общини и федерация, да отпразнуваме по най-добрия начин за съответното място този юбилей. Ще бъдат поканени всички деятели с национален и международен принос, за да могат младите поколения да се запознаят с историята на собствения си клуб и град. Това ще бъде много позитивно за нас“, сподели той.

 

В момента се подготвя филм, който да събере най-важните събития в българския баскетбол. Обмисля се и издаването на луксозно издание „100 момента баскетбол в България“. По случай юбилея вече е изработена и специална златна значка.

 

Тържествата ще завършат със събитие през ноември, на което се очакват много високопоставени гости. „Искаме да бъде нещо подобаващо за тези 100 години. Очакваме да дойдат представители на ФИБА и на ФИБА Европа, наши близки президенти на федерации, спонсори на баскетбола, които са дали много през годините и са помагали на спорта.“, заяви Глушков.

 

„Ще има доста награди и плакети за тези, които са дали много са баскетбола. Искам това събитие да вдигне малко интереса, да си спомним за хубавите неща в баскетбола, които са постигнати през тези 100 години. Въпреки всичко, баскетболът е един от най-успешните колективни спортове в България. На тези срещи всичко, които обичат баскетбола, да се почувстват горди с това, което сме имали и това, което се опитваме да правим сега. Много малко федерации имат такава сериозна история като нашата“, завърши той.

 

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: 100 години баскетбол в България, Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи