Любомир Минчев: Трябва да се гледа към младите сега, а не след няколко години


Любомир Минчев: Трябва да се гледа към младите сега, а не след няколко години
(сн. FIBA.com)
17-02-2019 20:15 | Мария Маринова

Мъжкият национален отбор започна днес подготовка за последните два мача от световните квалификации срещу Русия и Босна и Херцеговина. Пред BGbasket.com старши треньорът на тима ни Любомир Минчев сподели очакванията си за предстоящите срещи и обясни причините за множеството промени в състава в сравнение с предишни двубои.

 

„Бях извикал 16 човека с мисълта, че е по-вероятно Бост и Везенков да не ги пуснат. Олимпиакос има мач на 21-ви, а Химки – на 22-ри. Предполагах, че няма да ги пуснат, но независимо от това ги включих. Отделно има някои по-млади играчи, които досега не са викани. Павлин Иванов също, но него не го включих, защото когато давах състава, той не играеше толкова. Поне за мен не се беше възстановил и нямаше толкова минути в Балкан. Идеята ми е била в последните два мача да има и по-млади момчета, които също в някой от мачовете да вземат участие, за да се направи сметка за по-нататък. Някои от играчите след две години ще бъдат на по 34-35 години. По-голямата част от основното ядро ще бъде над 30. От тази гледна точка трябва да се поглежда към младите и то отсега, а не след 1-2 години. Заради това има доста промени“, заяви Минчев пред BGbasket.com.

 

Той обясни и причините за включването на Деян Карамфилов и Николай Грозев, които не бяха в първоначалния състав.

 

„На базата на това, че Станимир Маринов е контузен и няма да може да се възстанови, реших да не поемам риск да оставам само с двамата гардове, защото всичко се случва. Дори на една тренировка не мога да нямам трети гард, затова в състава се включи Деян Карамфилов. Извикахме и Николай Грозев, тъй като Цветомир Чернокожев има проблеми с коляното след мача вчера. Утре ще мине ядрено-магнитен резонанс. Трябва да се види дали е нещо дребно, ще може ли изобщо да се включи в тренировъчния процес и да се разчита на него. Засега никой друг не ми е казвал да има нещо сериозно. Вчера след мачовете също не са се обаждали“, добави националният селекционер.

 

На този етап пред отбора ни няма задължителни цели в последните два мача. България вече загуби шанс за класиране на шампионата в Китай и до края ще играе само за честта си. „Не съм поставял никакви конкретни цели. Видяхме се днес на обяд и не сме имали много възможност да говорим. Говорили сме най-общи неща. Като започнем да се подготвяме, ще поставим някакви цели за самите мачове“, заяви Минчев.

 

Въпреки че националите ще бъдат без Дий Бост, в състава се завръща друг американец – Джейсън Уошбърн. Той се представя много силно в румънското първенство през този сезон с отбора на Клуж, където негов съотборник е Станимир Маринов.

 

„Реших този път да повикам Джейсън Уошбърн, защото ми беше ясно, че Дий Бост няма да може да участва. Все пак този играч трябва да бъде запазен като опция в бъдеще. Имаме най-сериозен проблем на позиция 1 и позиция 5. От друга страна Николай Вангелов получава малко игрово време в клуба си. При отсъствието на Дий Бост, реших да дам шанс на Джейсън, за да не се чувства сякаш не е част от отбора“, заяви Минчев.

 

На 21-и февруари „лъвовете“ посрещат Русия в „Арена Ботевград“, след като през септември малко не им достигна да победят именития си съперник като гост. Според наставника обаче, предстоящият двубой ще бъде различен.

 

„Мач с мач не си прилича. Това, че сме били толкова близко до победа в Русия, нищо не значи. Това вече е история. Отделно, ние сме в коренно различен състав. Трима основни играчи в нашия отбор липсват. Не трябва изобщо да си правим някакви сравнения с предния мач. Различно е, това беше преди няколко месеца. Ще видим те в какъв състав ще дойдат“, заяви той.

 

България завършва световните квалификации с гостуване на Босна и Херцеговина в неделя. Този двубой обаче все още не е на дневен ред за националния ни тим. „Видях, че в състава е един от играчите, който не беше миналия път заради контузия – Обрад Томич. Първо мисля за мача с Русия. После ще видим техния състав и кои са играли. Ще имаме три дни, така че после ще мислим за тях. Сега приоритет ми е моят отбор, защото си имаме доста проблеми“, завърши Минчев.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2019, България, Любо Минчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи