12 съвета как да станете по-добър играч


12 съвета как да станете по-добър играч
(Снимка: Gulliver/GettyImages)
19-03-2019 10:47 | BGbasket.com

1. Винаги бъдете в отлично физическо състояние. Ръстът и бързината ви не зависят от вас, но изцяло от вас зависи да сте в добра физическа форма. Няма причина някой друг да е в по-добра форма от вас.
 
2. Работете упорито за усъвършенстване на индивидуалните си качества. Много играчи искат да станат звезди, но малко са готови да работят достатъчно здраво, не само на тренировка, но и в свободното си време, за да развият базовите умения, необходими за да бъдеш голям играч.
 
3. Развийте стрелбата си. Тренирайте стрелба от близко, средно и далечно разстояние. Но първо се научете да стреляте отблизо, преди да пробвате от по-далечните дистанции.
 
4. Станете добър стрелец от наказателната линия. За това са нужни много тренировки на този елемент, а също концентрация и увереност.
 
5. Научете се да дриблирате еднакво добре с двете ръце и то без да гледате топката. Можете да се упражнявате в много ситуации дори извън залата – докато гледате телевизия, докато отивате или се връщате от училище, а защо не и докато чакате автобуса на спирката.
 
6. Научете се да подавате добре. За това са нужни и умения да давате прецизни пасове, но и да можете да пресичате противниковите, както и да знаете кога точно да подадете.
 
7. Научете се да пробягвате бързо игрището от едната до другата крайна линия. Малко от противниковите играчи ще могат да останат с вас и да ви попречат да вкарате лесен кош.
 
8. Задгърбвайте прекия си съперник, когато се борите за отскочили топки в защита. Това трябва да се прави всеки път, когато има стрелба, не само понякога.
 
9. Научете се да знаете кога да скачате за борби в нападение. При борбата за отскочили топки в нападение трябва да имате готовност за сериозен физически контакт и да умеете бързо да предвиждате събитията.
 
10. Научете се да се движите правилно в най-различни ситуации в защита и нападение. Различна работата с краката в атака се изисква при стрелба с отскок от място, при стрелба с табло, при стрелба от дрибъл, при пас към съперник под коша, при пивотиране и многобройни други ситуации в нападение. Работата с краката в защита изисква бързо движение назад и настрани за удържане на дриблиращ противников играч, умението да се придвижваш към играча с топката и да предотвратиш стрелба от дрибъл.
 
11. Разучете играта, така че да станете лидер на игрището. Може да разговаряте по-често с треньора си, да четете книги за баскетбол и да гледате мачове на големи отбори, за да трупате баскетболни знания. Колкото повече знаете за играта, толкова по-добър лидер ще бъдете за своите съотборници.
 
12. Поддържайте добро психическо състояние. Най-често проблема на провалените таланти най-често е бил „в главата”. Психически устойчивият играч има позитивно, уверено поведение, не проявява егоизъм в играта, не позволява на грешките и критиката от треньори и съотборници да го „прекършат”. Приемете критиката и грешките като нещо неизбежно и ги използвайте, за да се превърнете в по-добър играч.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи