Васил Христов: Играчите трябва да свикнат с това от тях да се изисква


Васил Христов: Играчите трябва да свикнат с това от тях да се изисква
(сн: BGbasket.com)
20-03-2019 09:04 | Мария Мицова

Новият селекционер на младежкия национален отбор по баскетбол U20 Васил Христов вече е готов с плана си за подготовка за лятото. България ще играе на европейско в Дивизия Б в Португалия, като е в група с Румъния, Албания, Финландия и Чехия (програмата можете да видите тук).

 

"Ще започнем подготовка на 4 юни, като лгерите ще се проведат в Правец и Благоевград. Планирали сме 7 контролни срещи, като в момента уточняваме последни детайли относно тях. Помощник треньор ще бъде Венцислав Стоев от Балкан. Кондиционен треньор ще бъде Емануил Кетенлиев, с когото работим заедно в школата на Спортни таланти," разказа плана си Васил Христов за BGbasket.com.

 

"Имах желание да бъда треньор на един от двата национални отбора, до 18 и до 20 години. Не съм поставял някой от отборите като приоритетен, тъй като с момчетата от набор 99 и 00 съм работил на европейски първенства, като помощник треньор, а с 18-годишните участвахме на приятелски турнир през миналата година. Бях поканен от Треньорската комисия за интервю, след което ми се обадиха и ми казаха, че съм избран да бъда старши треньор на отбора до 20 години," обясни младият наставник за избора си.

 

Васил Христов бе с тези набори през 2015-а, 2016-а и 2017-а година, на европейските първенства в СофияСкопие и Талин, затова познава отлично момчетата, както и те него: "Най-радващо за мен е, че много от момчетата в този набор ми се обадиха да ме поздравят. Това говори за едно взаимно уважение, което е и основа на отношенията в един колектив. Голяма част от играчите вече са част от мъжкия баскетбол и тепърва започват да се доказват и на това ниво. Европейското първенство през лятото е отлична възможност за тях да покажат до къде са стигнали в развитието си и да натрупат по-голям опит на международно ниво."

 

 

Притеснителен ли е фактът, че водещи фигури в тима, като Иван Алипиев, Кръстан Кръстанов, имат по-малко минути? "Да, има състезатели, които получават малко игрово време в своите клубове. Но това са момчета, които са част от силни мъжки отбори и ежедневно в тренировъчния процес се сблъскват с много опитни и доказани баскетболисти."

 

Има ли нови момчета от наборите 99 и 00, привлекли вниманието на треньорите за националната селекция? "Във всички възрастови групи при подрастващите има така наречените акселеранти и ретарданти, както във физическо, така и в ментално отношение. За това е нормално в различните години дадени състезатели да отпадат от националните отбори и на тяхно място да биват викани други."

 

Васил Христов е треньор и в школата на Спортни таланти. Има ли поводи за притеснение в качеството на следващите поколения? "Не мога да ги дефинирам като по-силни или по-слаби. Със сигурност поколенията се променят и е голямо предизвикателство за родители, треньори и учители да намерят точния подход в обучението на подрастващите. Също така смятам, че най-важното е играчите да имат правилно отношение. Те трябва да бъдат вътрешно мотивирани да се развиват и да свикнат с това от тях да се изисква. Когато си амбициран и работиш с голямо желание и правилно отношение, няма как резулатите да не са добри."

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U20, Васил Христов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи