Първият последен


Първият последен
(Снимка: Gulliver/GettyImages)
19-03-2019 23:18

Последни по стреляни тройки в лигата (24 на мач), 26-ти по наказателни удари (21 на мач), последни по откраднати топки (6 на мач), 28-ми по процент овладени борби в нападение (едва 24%) и не на последно място - 22-рият най-бавен отбор.

 

Всичко това по-горе описва тима, който в рамките на 20-тина дни преклони най-силните отбори в НБА към този момент.

 

В това число Голдън Стейт, Милуоки Бъкс, Оклахома Сити и Денвър Нъгетс.

 

Разбира се, става дума за Грег Попович и Сан Антонио Спърс. Докато цялата лига прави Зиг - те правят Заг. "Грешката" в уравнението.

 

Всички стрелят тройки, държат високо темпо, търсят наказателни удари и играят със 7-8 човека ротация.

 

Спърс ли?! Те имат друго мнение по въпроса.

 

Те играят бавно, стрелят от средно и не са толкова агресивни (поне на хартия). Пресират топката с Дерик Уайт на цяло игрище, играят със широка ротация (9-10 човека) и разчитат на Давис Бертанс да пази Кевин Дюрант. Да, това се случи снощи и то не за малко време. Нападението им е подчинено на стрелбата с фейдъуей на ДеМар ДеРозан, който снощи показа, че е и невероятен защитник. А най-силно рамо дава ЛаМаркъс Олдридж със нисък пост и супер солидна игра на пик-н-поп. Поп е изчистил максимално плейбука в нападение. Играе се нисък-нисък пик-н-рол Дерозан/Пати Милс или пик-н-поп с Олдридж.

 

Това, което прави "шпорите" специални обаче, разбира се е тяхната защита. Дерик Уайт за мен трябва да бъде защитник на годината. Гони след заслони с топката до последно и прави чадъри. Помага от силна страна със залагане за фаул в атака. Има светкавични крака и затваря с тяло.

 

Руди Гей, разбира се, почти отхвърлен от всички в момента е четвъртият играч с най-много минути в отбора и е отговорен да пази добрите крила в лигата и Поп му има страхотно доверие. Якъб Потл в последните мачове не рядко прави по 6 чадъра, а Олдржидж, когато е заинтересован, не срещу Никс, е страхотен рим протектор.

 

И не на последно място щипката сол, завършека на всичко това е триото Милс / Белинели / Бертанс. Тримата осигуряват нужния шутинг за тима. Стрелят около пет тройки на мач и вкарват със 35 до 40% успеваемост.

 

Всички си знаят ролята, никой не прави драми от загубите, никой не се взима на сериозно след победите. Така тихо и спокойно Сан Антонио Спърс са 5-ти на Запад само на 2-3 победи от третото място.

 

Завършвам с леко напомняне, че титулярният гард на отбора (и най-добър защитник) Дежонтей Мъри е контузен и пропусна целия сезон.

 

До скоро и гледайте правилните отбори.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи