Най-младите титуляри през сезона в НБЛ


Най-младите титуляри през сезона в НБЛ
27-03-2019 10:40 | Мария Мицова

През миналия кръг от мъжкото първенство в НБЛ, един 17-годишен талант направи своя дебют в елита като титуляр. В първоначалния материал бе посочен и Златомир Дончев от състава на Ямбол, който фигурира във всички официални статистически данни като титуляр срещу Спартак Плевен. Капитанът на Ямбол Станислав Говедаров обаче намери грешката - №35 Дончев записан вместо №55 Стоян Петков. (официалният файл със статистиката от мача)

 

В стартовата петица на Академик София срещу Балкан започна Дамян Минков - на 17 години и 17 дни.

 

Така той стана вторият баскетболист, набор 2002, започвал в родния елит тази година, заедно с Мартин Йорданов. Йорданов, чието име вече се наложи в НБЛ, е бил в стартовата петица на Черно море Тича три пъти до момента. Когато за първи път влезе от първата минута, той бе на 16 години и 11 месеца.

 

Минков получи доверието на Георги Давидов в мача на Академик срещу Балкан и игра 12 минути, в които реализира 6 точки от пет опита. Юношата премина само преди няколко месеца в Правец от Дунав Русе и бързо се утвърди като основна фигура във възрастта си, а все по-често попада в състава и при мъжете в А група и вече НБЛ.

 

Най-младите играчи, които са се появявали в игра са 14-годишният Симеон Димитров с четири срещи в Академик Бултекс 99 и Михаил Комбаков на 15, който също е влизал в четири мача за Берое.

 

И докато статистиката е такава, играчи на същата възраст, на които са споменатите трима - 17-18 години - често играят вече важна роля в своите отбори, а появата им на терена не е просто на хартия. В настоящия сезон вече видяхме няколко ситуации с решен мач и огромна точкова разлика, в която отново младите играчи остават на пейката.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи