Стефан Михайлов: Щом в Монтана може, значи може и на други места


Стефан Михайлов: Щом в Монтана може, значи може и на други места
(Снимка: LAP.bg)
11-04-2019 15:15 | Мария Мицова

Старши треньорът на Монтана 2003 Стефан Михайлов сподели, че въпреки спечеленото домакинско предимство в почти сигурната вече финална серия с Берое Стара Загора, няма голямо значение къде ще се срещат двата отбора, заради изравнените сили.

 

Той призна, че е имало отпускане в тима в началото на сезона, а некласирането за Финалната четворка в Адриатическата лига отдаде най-вече на умората, натрупала се в момичетата му.

 

Монтана 2003 почти без конкуренция за Отбор на месец март

 

Михайлов обясни и големите проблеми на женския ни баскетбол - липсата на финанси, и оттам липсата на конкуренция: "Не е нормално в големите градове като Пловдив и София да няма професионални женски отбори. В последните години силни тимове като тези в Русе, Бургас и Хасково изчезнаха от картата, което не е добре. Адриатическата лига много помага в това отношение, защото и в Словения, Черна гора, Босна също има по 2-3 силни отбора, както и у нас, а помежду си успяваме да напредваме."

 

"Докато развиваме професионално около 20-25 баскетболистки в цяла България е нереално да очакваме да имаме високи резултати с националния отбор. Професията баскетболистка просто е непривлекателна. При нас в Монтана всичко е подсигурено, но това не е случайно, затова кметът ни кара вече пети мандат, защото развива пет отбора. Щом в Монтана може, значи може и на други места," продължи той.

 

"Две години минаха, откакто се забраниха чужденките, има още една от решението. Форматът на първенството, при който се играе само с българки, е добър за младите момичета от другите отбори и това ще си проличи в европейските първенства при подрастващите. От това решение се появиха още 70-80 момичета, решили да се занимават с баскетбол," отбеляза Михайлов.


Старши треньорът на Монтана добави, че и през следващия сезон отборът ще играе в Адриатическата лига, но няма да играе в европейски турнири на ФИБА, защото е нерезонно като финансови условия.


"За ФИБА Европа се изисква 3-4 пъти по-голям бюджет от нашия и няма смисъл да играем с тимове от Турция и Русия с мултимилионни селекции, които да ни разгромяват. Друг проблем е, че в Монтана нямаме нужната зала за такива мачове. Съоръжението, в което играем, е морално остаряло, но построяването на една нова зала е извън моите компетенции. Може би такава влиза в плановете на кмета Живков, ако го преизберат. В Адриатическата лига отборите са на нашето ниво и догодина ще играем там отново. Имаме уверението, че през следващия сезон надпреварата ще бъде още по-силна, като в нея ще се включат и отбори от Гърция и вероятно от Унгария", добави Михайлов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Монтана 2003, Купа на България - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи