Марица – една легенда се завръща


Марица – една легенда се завръща
(Снимка: tribunaplovdiv.bg)
18-04-2019 09:04 | BGbasket.com

След продължително отсъствие Марица е на път да се завърне на баскетболната карта на България.

 

Славният женски тим на  „жълто-сините” от 70-те и 80-те години на миналия век беше гордостта на пловдивския баскетбол и един от най-успешните в страната по това време.

 

Към трите шампионски титли /1971,1973 и 1974/ в клубната история са записани още 10 призови места в първенството за жени /по 5 втори и трети/, две спечелени национални купи, два финала в европейския турнир „Ронкети”.

 

Постигнато е споразумение и вече са предприети необходимите административни процедури за обединението на БК Марица, който в момента съществува само юридически, с БК Марица Кършияка, чийто лиценз ще използва обединения клуб под името Марица.

 

Обединението на двата клуба от северния градски район, популярен като Кършияка, ще бъде един от акцентите в Срещата на поколенията - събитие, с което в Пловдив ще бъде  ознаменуван 100-годишният юбилей на българския баскетбол.

 

На 1 юни в Дома на културата „Борис Христов” ще се съберат всички състезателки на Марица – от първия отбор през 1959 г. до последния през сезон 2002 г. и на Марица Кършияка през 2006 г. 

 

Цяла плеада от национални състезателки, олимпийски и европейски вицешампионки за първи път ще се съберат на едно място, за да си припомнят славните дни на своя клуб.

 

Срещата на поколенията е под патронажа на Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика” на Община Пловдив.

 

Състав на отбора от снимката, първи ред, клекнали: Оля Дукова (номер 14), Гюрга Атанасова (11), Елена Петрова (6), Стефка Ангелова (12), Марийка Ангелова (5)
Прави: Елена Илиева (8), Юлия Генкова (10), Пенка Стоянова (15), Тенчо Начев – треньор, Дафина Атанасова (13), Величка Тодорова (7), Недялка Фиткова (9)

 

До 1971 г. всички титли на страната са спечелени от 4 софийски отбора: „Спартак“-3 пъти, „Локомотив“-6 пъти, „Славия“-12 пъти и „Академик“-5 пъти. През 1971 г., за пръв път в историята шампионската титла напуска София – „Марица“ Пловдив е шампион.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Марица
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи