Раненият лидер в редовния сезон ще разчита на опита срещу Анадолу Ефес


Раненият лидер в редовния сезон ще разчита на опита срещу Анадолу Ефес
17-05-2019 11:15 | BGbasket.com

В първия полуфинал от Евролигата днес от 19:00 часа Фенербахче ще играе за пети пореден път във финалната четворка, след като доминира в редовния сезон и елиминира Жалгирис в плейофите. Тимът ще опита да спечели титлата, както го направи през 2017. Фенерите обаче имат проблеми, като обявиха официално, че Жофри Ловерн и Лиуджи Датоме няма да играят във финалите, а готовността за игра на Ян Весели и Никола Калинич ще бъде преценявана преди мачовете. Съперник ще бъде друг турски отбор - Анадолу Ефес.

 

Анадолу Ефес се класира за финалите за първи път от 2000 година. Тимът направи бърз възход, след като завърши сезон 2017/2018 едва със 7 победи и 23 загуби. Тимът записа с 13 успеха повече в настоящата кампания, преди да отстрани Барселона в серия от пет мача.

 

С Ловерн извън строя и Весели под въпрос Николо Мели ще бъде основното оръжие на Фенербахче. Той направи отличен дебют на финална четворка миналата година, записвайки 28 точки във финала срещу Реал Мадрид. Той трябва да използва динамиката на играта си и повратливостта си срещу Браянт Дънстън – един от най-добрите защитници в Евролигата. Дънстън е един от двамата играчи на Ефес (другият е Василие Мицич) с опит във финална четворка и едва ли бъде нервен от залога в мача.

 

През сезона отборите се срещнаха шест пъти в четири различни състезания. В Евролигата Ефес навакса 16 точки дефицит, за да нанесе единствена загуба на съперника си в първите 16 кръга от редовния сезон. Във втория сблъсък Фенербахче разби противника с 84:66.

 

За да стигне до победа, Фенербахче ще трябва да се адаптира към различна ротация и различни роли на играчите. Тимът е по-опитен, особено на гардовата позиция. Костас Слукас трябва да използва уменията си в мачове с високо напрежение като предстоящия. Фенербахче има успеваемост по-добра от всяка в историята на турнира – 58.9% за две точки и 43.3% за три. Използването на стрелците ще бъде ключово, а резервите ще трябва да компенсират липсата на някои от звездите. Ако Весели все пак играе, отборът ще има доста по-голям шанс за успех.

 

От другата страна Ефес играе атрактивен за гледане баскетбол с бързи транзиции и готовност за стрелба във всеки момент. В петия мач от плейофите срещу Барселона отборът постави рекорд за най-много отбелязани (17) и изстреляни опита (39) за три точки. Василие Мицич играе страхотно през целия сезон, а Шейн Ларкин е най-добрият реализатор на плейофите. Сблъсъкът им с Костас Слукас и Боби Диксън ще бъде интересен, а Анадолу трябва да бъде агресивен и в двете фази на играта, за да навакса липсата си на опит.


ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОЛИГАТА, СЕЗОН 2018/2019

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОЛИГАТА, СЕЗОН 2018/2019

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОЛИГАТА, СЕЗОН 2018/2019

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Фенербахче, Анадолу Ефес, Евролига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи