Среща на поколенията от Марица готвят на 1 юни


Среща на поколенията от Марица готвят на 1 юни
(Снимка: plovdiv24.bg)
22-05-2019 17:37 | Станко Стоянов

Съзвездие от от ярки звезди на родния баскетбол ще грее на срещата на поколенията в Пловдив на 1 юни в Дома на културата „Борис Христов”.  

 

За тържеството по случай 100-годишния юбилей на баскетбола в България и 60-та годишнина на организирания баскетбол в Марица са поканени всички състезателки от представителните женски отбори на славния пловдивски клуб и на неговия съименик Марица Кършияка. Сред тях са примата Пенка Стоянова, една от най-добрите български баскетболистки за всички времена, олимпийската вицешампионка Ангелина Михайлова, европейските вицешампионки Елена Вутова, Радостина Димитрова, Мариана Манавска, както и трикратните шампионки от първенството на България за жени Дафинка Атанасова, Оля Дукова, Юлия Генкова, Нели Фиткова, Лазарина Ненкова, редица национални състезателки и други популярни имена от славното минало на Марица, като игралата за пловдивския отбор Мариана Иванова, участничка на две световни и четири европейски първенства /два пъти със сребърен медал/. 

 

Не са забравени и баскетболистки, обличали жълто-синята фланелка и направили по-късно блестяща кариера в други клубове и в националния отбор – Елена ИлиеваНина Хаджиянкова и др. Организаторите напомнят, че поканата важи и за онези, с които не са успели да се свържат.

 

Международните успехи /два европейски финала/ на баскетболната Марица и високите отличия, спечелени от нейни състезателки от олимпийски игри и европейски първенства определят безспорното първо място на този отбор сред всички останали от колективните спортове в Пловдив.

 

Водеща на програмата ще бъде Цонка Вайсилова, също знаково име на пловдивския и на българския баскетбол, играла в националния отбор при последното олимпийско участие на родния баскетбол през 1988 г. в Сеул.

 

Една от приятните изненади в церемонията ще бъде бивша баскетболистка на Марица и националния отбор, а понастоящем популярна певица с десетки концерти у нас и в чужбина. Коя е тя – ще научим в деня на тържеството! Също тогава ще бъде обявена и друга приятна баскетболна новина.

 

Събитието е под егидата на Пловдивската община по случай годината на Пловдив като европейска столица на културата. От нейно име заместник-кметът Георги Титюков ще награди с възпоминателни плакети ветерани мъже и жени, написали първите страници от историята на баскетбола в Марица в края на 50-те години от миналия век.

 

__________________

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Марица
Коментари
Други новини