Владимир Цеков със специален плакет за края на кариерата си


Владимир Цеков със специален плакет за края на кариерата си
(Снимка: БФБ)
24-05-2019 09:09 | BGbasket.com

Шефът на съдиите Владимир Цеков бе удостоен със специален плакет по случай края на кариерата си. С навършването на 50 години през юли, през новия сезон Цеков няма вече да може да ръководи срещи от терена.

 

По тази причина преди Мач №2 от финалната серия между Левски Лукойл и Балкан в НБЛ, Цеков бе поздравен от двата отбора и награден за изявите си от съдийския оценител Орлин Николов.

 

Владимир Цеков е рефер от над 20 години, а международен съдия от 2001-а.

 

За него по материали от НБЛ:

 

Роден на: 03.07.1969 г., гр. София

Започва да тренира баскетбол на деветгодишна възраст в София, запален от играта покрай баща си Иво Цеков. Играл е за отборите на Левски-Спартак, Академик Пловдив, Септември София, Академик София и НСА. Професионално е играл около година, през останалото време е бил на военната служба и се е занимавал на аматьорски начала.

 

Как станахте съдия и какъв беше вашият път до НБЛ? Станах съдия като студент в НСА, следвайки фамилната традиция. Моят баща беше един от водещите съдии в А-група преди време. В НБЛ съм от самото й създаване.

От кого сте се учили в съдийството? Учил съм се от всички по-опитни от мен съдии, с които съм имал възможността да работя, както в България, така и в чужбина. 

Кой е мачът, който никога няма да забравите? Мачът, който няма да забравя, е един финал между Левски и Черно Море в зала Универсиада, ако не се лъжа през 2000 г. Беше в началото на кариерата ми, от този мач зависеше дали ще се докажа в съдийските среди. В залата се натрупа огромно напрежение и тогава разбрах колко важно е съдията да запази самообладание.

Кое е най-трудното нещо в работата на един съдия? Според мен най-трудното в работата на един съдия е да успее да запази спокойствие в трудни и решаващи мача ситуации.

Кое е най-важното качество, което един съдия трябва да притежава? Най-важното качество за един съдия е неговата безпристрастност. 

Кое е основното правило, което следвате в професията?За мен основно правило в професията е, че съдията трябва да работи така, че отборите да покажат най-добрата си игра, тогава побеждава този, който е по-добре подготвен. 

Какъв е съветът, който бихте дали на по-младите съдии? Съветът ми към младите съдии е да уважават всички на игрището и извън него. Само така могат да получат подобно отношение към себе си. 

Как се справяте с критиките? Опитвам се да приемам критиките, ако са градивни и се стремя да извличам полза от тях. Признавам, че невинаги успявам.

Ръководите ли срещи от други първенства? Честно казано рядко ръководя срещи от останалите първенства на БФБ, но се стремя да подхождам професионално към всеки мач.

Какви са ангажиментите ви извън съдийството ? Работя като учител по физическо възпитание и спорт в столична професионална гимназия. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи