Любо промени облика, но…


Любо промени облика, но…
(Снимка: LAP.bg)
20-06-2019 14:25 | Тема Спорт

Хари ЛАТИФЯН, "Тема Спорт"

 

Любомир Минчев заслужава само и единствено адмирации за това, което постигна с националния ни отбор за последните три години. Най-вече от гледна точка на промяна на манталитета и желанието на играчите, които за пръв път от доста време не отиваха по принуда в представителния ни тим, а с амбиция. Както да представят себе си в най-добра светлина, така и да помогнат на България да се върне на картата на баскетболна Европа.

 

Минчев се справи с тежката задача да подчини егото на водещите си играчи и това неминуемо доведе до резултати. За съжаление не такива, които да класират лъвовете на световното първенство в Китай тази година. Задача, която преди старта на квалификациите изглеждаше немислима, а по средата на пътя бе повече от реална. Победата над Франция (74:68) миналата година безспорно бе апогеят като резултат и представяне на България под негово ръководство. И още след този мач Минчев трябваше да получи нов договор, а не да се чака краят на квалификациите, когато брожението срещу него отново се засили.

 

Всъщност това бе и най-големият проблем на селекционера. Още от назначаването му начело през 2016-а бе ясно, че той ще има много тънък кредит на доверие. Острият му характер му бе създал врагове в УС на федерацията много преди да поеме представителния ни тим. И някои от хората там само чакаха грешна стъпка, за да го посекат. Това бе нещото, с което на Минчев му бе по-трудно да се справи, отколкото с ролята си на селекционер. Той нямаше как да избяга от собственото си аз, не остана длъжен на никого и си отстояваше собствената позиция. Дали е прав или не – в случая не бе толкова важно. Въпросът опира до принципи и визия.

 

Наставникът се чувстваше в позиция „сам срещу всички”, макар това реално да не бе така. Но забавянето на новия му договор на практика го убеди, че ситуацията е именно такава. В такъв случай не буди учудване, че Минчев избра пътя да се оттегли от поста. На фона на резултатите решението му е нелогично. Но на фона на собственото му усещане за работа и липса на вяра, че е подкрепян от шефовете си, решението е напълно нормално.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи