Нищо не е на всяка цена, особено за сметка на детското щастие


Нищо не е на всяка цена, особено за сметка на детското щастие
(Снимка: pixabay.com)
12-07-2019 09:17 | BGbasket.com

Поредният баскетболен сезон остана зад гърба ни. След като приключиха първенствата при жените и мъжете, вече има шампиони и във всички възрасти при подрастващите.

 

Някои от финалите бяха изключително оспорвани и интересни, докато в други качеството на баскетбола не бе такова, каквото на всички ни се искаше. Факт е обаче, че имаше състезатели, които отбелязаха изключителен прогрес през тази година, а при по-малките също се видя, че има деца с потенциал. Това може да е само повод за оптимизъм, че с правилна работа след години резултатите ще дойдат.

 

Няма как обаче да подминем някои явления, които оставят срамни петна върху любимия ни спорт. И тази година не премина без инциденти при мъжете, но там все пак имаше някакъв положителен напредък спрямо предходната. Лошото е, че неприятните сцени продължава да ги има и при подрастващите.

 

В голяма част от случаите не децата, а родителите бяха тези, които реагираха по-зле на загубите. Караха се помежду си и си отправяха взаимни обвинения, че отборът на съперника е спечелил, защото е купил съдиите. И това го имаше в не една или две зали. По време на мач от финалите в една от възрастите човек от екипа ни за малко да отнесе плюнките на родител, насочени към реферите.

 

Приоритет на BGbasket.com и Viasport.bg винаги са били подрастващите и макар и с малък екип, единствени винаги сме се стремели да отразим възможно най-широко първенствата при по-малките. Понякога обаче родители са ни държали сметка, че в даден материал не е написано за представянето на тяхното дете, а не осъзнават, че свръхамбициите вредят, а не помагат.

 

За поредна година излъчихме онлайн в SportMedia.tv много мачове при подрастващите, като единствената ни цел бе да популяризираме повече баскетбола. През сезона получавахме стотици съобщения с въпроси дали ще може да се гледа директно някой двубой. Когато нямахме техническата възможност за това, дори сме предавали на живо в социалните мрежи с мобилните си телефони, колкото и да не е удобно, само и само, за да може мачовете да достигнат до повече хора.

 

Точно в един от тези случаи обаче, родител дръпна изневиделица телефона от ръцете на човек от екипа ни в опит да спре видеото. Причината бе, че дете от неговия отбор бе направило неприличен жест към публиката на противниковия тим, в резултат на което възникна напрежение между част от хората в залата. Разбираме, че всеки родител иска да защити детето си, дори и да е сбъркало, но не това е правилният начин. Няма да споменаваме името на клуба, защото там вършат страхотна работа с подрастващите и не искаме той да отнася негативите заради действията на един или няколко човека.

 

Тук категорично слагаме уточнението, че не слагаме всички родители под общ знаменател. Не смятаме обаче, че случващото се е нормално, защото децата гледат и попиват действията на родителите си. Между професионалния спорт и този при подрастващите има голяма разлика. Вместо да подкрепят децата си, много родители превръщат празника им в нещо уродливо, а не осъзнават, че често загубите могат да донесат много по-ценни уроци от победите. И това е навсякъде, не само в баскетбола.

 

BGbasket.com ще продължи да прави всичко възможно, за да отразява най-подробно първенствата при подрастващите. Ще поощряваме младите баскетболисти, когато се представят добре, но и няма да си затваряме очите, когато виждаме нередности.

 

В хода на сезона, и особено във финалите, отнесохме доста негативи, но винаги се стараехме да пазим доброто име на спорта и да гледаме положително на нещата.

 

Някъде между плюнките, насочени към нас, псувните, насочени към деца, и дори невероятен шум от тромби, по-подходящи за петхилядни съоръжения, а не такива за 400 човека, успяхме да приключим и този сезон при подрастващите. Отново с надеждата, че следващият ще бъде по-добър, подхранвана само от мечтите ни.

 

Казвали сме го, но явно трябва да го повтаряме всяка година, въпреки липсата на ефект – направете от децата си първо добри хора, а после ги правете баскетболисти.

 

И нищо не е на всяка цена. Особено детското щастие.

 

Ще завършим с цитат, който видяхме в профила в социалните мрежи на един футболен треньор и се надяваме, че повече хора ще се замислят над тези думи: „Децата виждат играта различно от възрастните. Колкото повече възрастните се доближават до детското виждане, толкова по-голям шанс имат децата да виждат като възрастни.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи