Момчетата, които плуват срещу течението


Момчетата, които плуват срещу течението
(Снимка: FIBA.com)
23-07-2019 10:13 | Мария Мицова

Хората с много повече опит ще кажат, че на такова нещо не можем да се радваме... 21-ви сме в Европа, наистина не звучи като кой знае какво.


Но аз им се радвам. И изпитвам някакво вътрешно чувство на удовлетворение. Без трима водещи играчи, без никакъв късмет, с един от най-младите състави и пак, само на крачка от призовите места. И някакво абсолютно престъпление от страна на треньорите и лобитата на другите отбори, че не поставиха Цветомир Чернокожев в Топ 5. За нас, той 100% трябваше да е там.


В крайна сметка, тези момчета може да се нуждаят от още много труд, да нямат много неща, но със сигурност имат едно - характер. И го показаха точно на европейското - наваксваха двуцифрени пасиви, бориха се със зъби и нокти, търсеха съприкосновения за нарушения. Нещо, което си спестиха в контролите, но бе там, когато се наложи да го пуснат в действие. А характер хем се гради, хем ако го нямаш някъде вътре в себе си, няма да стане.


А това поколение ще си остане преследвано от каръка, все за един-два коша, някоя щастлива тройка за съперника, въртележка с точкова разлика... Наборите 98-99-00 все им се изплъзваше нещо съвсем мъничко. И пак продължават да плуват срещу течението.


Които не ги познава или следи, ще вижда все тези 5-6-7 или 9-12 места на европейски в Дивизия Б. Истината обаче е, че тези набори спокойно са способни да се опънат на някои отбори в Дивизия А, стига да играят в техния стил. Другата истина е, че не можем да се противопоставяме на твърди, здрави физически отбори, с много силна защита. Срещу технични, раздвижени състави, които играят с много подавания, се справяме далеч по-добре. Та ние почти победихме новия европейски шампион Израел! Огромната изненада бе страхотното предимство на този отбор в подкошието. България спечели борбата в почти всички мачове в Португалия, а двата, в които не успя, победи.


Факт е, че играхме с доста скъсена ротация, но такова е положението. Проектите в Правец и Варна дадоха повечето от тези момчета, които гледаме в трите мъжки национални отбора това лято.

 

Нямаме оправдание, че нямаме достатъчно подготвени момчета. Работата, която този точно състав свърши през лятото, и като тактическа, и като физическа подготовка, бе невероятна. Само треньорите си знаят какво им костваше всичко това. Но това трябва да е начин на живот, а не един лагер...

 

Защото тези, които работиха здраво цяла година - е, трудът им се видя сега. Цветомир Чернокожев бе голямата звезда не само на нашия тим, но и на цялото европейско, страхотни мачове за Лъчезар Димитров и Николай Михайлов, Костадин Лазаров, все хвърлили зверски усилия цял сезон за Академик. Александър Матушев стъпи с невероятно самочувствие, а можеше да играе още повече и за Ямбол. Работата, която Евгени Василев и Марин Маринов, макар и на тренировка във водещите отбори на НБЛ, положиха... И един Боби Младенов, който най-после зае мястото, на което от години трябваше да бъде... Незаменими неща, които се видяха в действие. А тези, които не се появиха много на терена, имат в себе си нещо и просто не бива да се спира да се работи с тях..., ако не се откажат сами.


За тези наши национални отбори Европейските първенства са жизненоважни. Те им дават най-вече чувство за принадлежност и още по-важно - възможност да видят къде са. Тези, които могат да мислят, съм убедена, че ще използват всичко научено и занапред. Да им стискаме палци, занапред да означава и мъжки клубен баскетбол, и мъжки национален отбор.

 

Няма кой друг, това СА нашите момчета. Не ги оставяйте на произвола на съдбата.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи