Мнението на експерта: Женският баскетбол умира заради стрелбата


Мнението на експерта: Женският баскетбол умира заради стрелбата
(Пол Нилсен)
09-08-2019 10:44 | Пол Нилсен, ФИБА | BGbasket.com

Пол Нилсен (twitter.com/basketmedia365) е един от най-големите експерти в женския баскетбол в Европа и не само. Той е дипломиран треньор и рефер, но страстта му е писането за любимия спорт и го прави от години за ФИБА и отразява всяко състезание в дамското направление.

 

Ето и неговото мнение за състоянието на женския баскетбол, което преведохме за читателите на BGbasket.com.


"В последните няколко години ми се случва често да тръбя как стрелбата става умиращо изкуство и постепенно изчезва от женския баскетбол, което убива играта. Сега тръбенето вече става оглушителен звук от клаксон и мегафон, защото хора - НИЕ ВСИЧКИ СМЕ ВИНОВНИ.


Не ме вълнува дали сте федерация, технически експерт, треньор, клуб, скаут, играч, политик, или медия - всички сме заплашени от вероятността да гледаме как женския баскетбол загива пред очите ни. И сме виновни, че не правим нищо (или почти нищо), за да спрем този процес да се превърне в криза.


Убеден съм, че някои от вас ще намерят добри извинения, за да игнорират думите ми, да обяснят защо не съм прав, без да помислят и да се убеждават, че нещата не са чак толкова трагични. Разбирам го. В повечето случаи вероятно получавате заплата и никой не иска да погледне в огледалото и да признае, че е фактор в това постепенно умиране. В човешката същност е да се търси и друг виновник. Просто така е по-лесно.


За мен, женският баскетбол разчита на три ключови елемента, за да изпъкне пред мъжкия и да го прави отделен спорт. Това са - красотата на непредвидимостта, движението на топката и отборната работа и накрая основното - стрелбата.


През последните 5-10 години всички ние игнорираме фундаменталното умение на стрелбата. Причините са много. Обсебеността по леките крила, които умеят всичко, треньорите с търсенето на играчи с много качества във всяка зона от терена и фокусът върху спортната наука и нови технологии (което не е лошо).


Треньори и институции също така са обсебени от физическата форма на състезателките - това неизменно доведе до търсене на бързина и повече физика в женската игра.


Резултатът е изместване на фокуса от основните умения за стрелба, което избута женския баскетбол много близо до ръба на скалата. На път сме да изхвърлим всичко на вятъра, защото ако жените нямат добра стрелба, какъв е смисълът? Сериозно питам - какъв?


През последните години все по-често чувам треньори, агенти, скаути и тн... да използват в негативен план термина "чист стрелец". Иронично, тъй като, когато резултатът не върви по план, треньорите се обръщат към пейката в търсене на някой, който може да им вкара кошове.


Женският баскетбол е динамичен спорт с толкова много елементи, но в сърцето му е стрелбата - нещо, което много хора забравят. Треньорите трябва да използват поне 30% от тренировките на всяко ниво за стрелба. Това е минимумът, който може да спаси играта.


Трябва да обучаваме играчите с много умения, но да сме сигурни, че тези с ръка за стрелба са обратно на пиедестала, който заслужават. Те трябва да се подкрепят, за да развиват стрелбата си до най-високото възможно ниво. Много треньори напоследък прибягват твърде много до техниката и по-малко до своето усещане за играта. Да учиш, вдъхновяваш, подкрепяш таланта трябва да е първото нещо - а не след това да поправяш грешките си. Треньорството е много тежка професия, затова не искам да звучи като липса на подкрепа и за тях, но това наистина ме тревожи до смърт и ме побърква. Достатъчно с този упадък. Аз срещам все повече трудности да промотирам женската игра, защото тя просто става по-лоша. Болезнено е да говоря такива неща. Да, харесвам, че има и по-бързи, по-силни състезателки. Процентите на стрелба обаче са толкова лоши, резултатността толкова ниска, че турнирите за подрастващи са мъчение за гледане.


Ето някои проценти, които трябва да бъдат заложени на всяка цена - минимални и желателни.


3pt – 28% and 35% (минимални и желателни)
FT – 65% and 70% (минимални и желателни)
FG – 40% and 46% (минимални и желателни)


Чувал съм от много треньори, че под 30% е ОК, защото това все пак било при подрастващи... Явно проценти между 20 и 30 са нормални за някои хора, което мен ме плаши, но показва към какъв айсберг сме се запътили. Отборите ще хвърлят по 20-25 тройки на мач и ще са доволни от около 26%...


Призовавам всеки, който е заспал зад волана, да се събуди. Прилагам и малко статистически данни.


За заключение, благодаря на всеки, който работи здраво за тази игра. Но това не е извинение да игнорираме случващото се. Стрелбата трябва да се върне отново в центъра на радара. За всеки, който се занимава с баскетбол. Да учим баскетболистките да вдигат тежести във фитнеса не е същността. Развиването на умения за стрелба е. Сирената е все по-силна, а корабът потъва. Да се опитаме да не го потопим съвсем."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи