Стрес фрактури в спорта


Стрес фрактури в спорта
16-08-2019 18:41 | framar.bg

Системните физически натоварвания в спорта подлагат костите на свръх големи натоварвания и са основна причина за появата на микро-фрактури познати като стрес фрактури. Изследванията показват, че между 10-30% от всички травми при спортистите са стрес фрактури, като този процент варира в зависимост от вида и спецификата на спорта. Най често стрес фрактури се наблюдават при тенис, лека атлетика, гимнастиката, баскетбол и др.

 

Какво представляват стрес фрактурите и какви са причините за тях?

 

При системните високи спортни натоварвания, костите нямат време да се възстановят, което води до образуването на микро-пукнатини и травма, която се отбелязва като стрес фрактура. Причината от една страна се крие в нарушената костна структура, а от друга в невъзможността на уморените мускулите да поемат механичната енергия при действия като скачане и бягане. Най-често стрес фрактурите се срещат в леката атлетика, тениса, гимнастиката и спортове свързани с еднообразно скачане и бягане. При тях костите са подложени на постоянни удари в земята, което ги отслабва, а в последствие при неадекватна почивка води до стрес фрактури. Стрес фрактурите в 50% от случаите касаят долните крайници, като най-често са локализирани в областта на подбедрицата или ходилото. Като етиологичен фактор може да се счита и липсата на витамини и минерали като калций и вит. D, свързани с образуването на костната тъкан, както и хормоналните изменения при жените. Най-често стрес фрактурите обаче, са в резултат на невъзможността на костите да се адаптират към по-голямо физическото натоварване. При не спортисти стрес фрактури се получават най-често при жени в менопауза и при войници предвижващи се често в марш.

 

Основни причини за стрес фрактурите в спорта:

- Рязко увеличаване на интензитета и продължителността на тренировките

- Рязко връщане към спортна дейност след период на почивка

- Слабост, умора на мускулите и лоша кондиция на спортиста

- Лоша техника на спортиста

- Недостиг на витамини и минерали свързани с образуването на костната тъкан

- Износени, неудобни или неподходящи за спорт обувки

- Предишни стрес фрактури

- Костни деформации

 

Какви са симптомите при стрес фрактури

 

Не винаги когато се получи стрес фрактура, тя е свързана със специфични симптоми, поради което понякога е трудно да се разграничи от други спортни травми. Симптомите най-често са свързани с болка, която се появява по-време на тренировка и изчезва при почивка.

 

Симптомите при стрес фрактури включват:

- Болка в краката, гръбначния стълб или на друго място на тялото, която изчезва в периода на почивката

- Болка в краката, гръбначния стълб или на друго място на тялото, влошаваща се с течение на времето

- В областта на засегната кост има болка при натиск

- Временни подувания и зачервявания в областта на засегната кост

- Оценка и диагностика при стрес фрактури

 

За точна оценка и диференциална диагностика на стрес фрактури е нужно спортния лекар да свали много подробна история свързана с интензитета на тренировките и причината за възникването на травмата. Лекаря изследва с ръка за болезнена чувствителност в областта на травмата и проверява за видими симптоми. Понякога диагностиката е много трудна, понеже на рентгенографиите стрес фрактурите се забелязват рядко и симптомите при различните травми са много близки. За по-точна диагностика на травмата може да се изиска Ядрено Магнитен Резонанс.

 

Лечение и рехабилитация при стрес фрактура

 

Ако стрес фрактурата е диагностицирана навреме лечението е сравнително бързо и с много добра прогноза. В такъв случай е нужно спирането на спортната дейност за период от няколко седмици, през който да дадем време на костта да се възстанови и заздравее. Ако обаче се продължи да се тренира или спортиста се върне твърде рано в игра, съществува вероятност процеса да хронифицира и лечението да е много трудно или дори невъзможно. Също така не лечението може да доведе до пълна фрактура и допълнитени усложнения.

 

Лечението на стрес фрактури е почти винаги консервативно и включва:

- Лед или студени компреси под формата на криотерапия за намаляване на отока и болката.

- Почивка и не натоварване на увредената кост

- Физиотерапевтични процедури като интерферентен ток, ултразвук, лазертерапия, електро стимулации и др.

- Лекарствени средства против болката и подпомагащи заздравяването

- Шиниране, имобилизация и патерици при нужда

- Отстраняване на предразполагащи причини за стрес фрактурата, ако има такива

 

Рехабилитационната програма може да продължи от 4-12 седмици, което за много от спортистите е дълъг период от време. Поради спецификата на травмата обаче, трябва много точно да се определи колко рано да се върне спортиста заради риска от повторна травма. Средствата на рехабилитацията са насочени към възстановяване на гъвкавостта и силата на мускулатурата, което е основен фактор за предотвратяване на подобен тип фрактури. Рехабилитацията може да включи и специални упражнения за подобряване на техниката и избягване на прекомерното натоварване на определената кост. Могат да се използват фитнес упражнения или такива във водна среда за по-бързото възстановяване на спортна форма, но без да се натоварват прекомерно костите.

 

Основни принципи за предотвратяване на стрес фрактурите

- Постепенно покачване на натоварването при тренировки

- Поддържане на добрата гъвкавост на мускулите и сухожилията и оптималната им кондиция

- Трениране с подходяща и здрава екипировка

- Правилно и балансирано хранене включващо достатъчно калций и вит. D

- Навременно спиране на тренировките при съмнение за стрес фрактура

- Спазване на правилна техника и достатъчно дълги периоди за възстановяване

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи