Легенди от няколко поколения ще присъстват на мача на момичетата U16 днес


Легенди от няколко поколения ще присъстват на мача на момичетата U16 днес
(сн. БФБ)
17-08-2019 14:15 | basketball.bg

Легенди от няколко поколения ще гледат днешния мач на момичетата срещу Северна Македония. Някои от най-ярките звезди в историята на българския женски баскетбол ще дойдат тази вечер в 18:15 в зала „Универсиада“, за да проследят своите най-малки последователки на терена.

 

БФБаскетбол покани състезателките и треньорите на 31 български национални отбора, взели участие във финали на големи форуми, като европейски и световни първенства и Олимпийски игри. Над 100 са състезателките и треньорите им, които са стигали до върховете на европейския и световен баскетбол.

 

Сред тези, които потвърдиха участие в церемонията днес, са Юлия Боянова, Тодорка Николова, Тодорка Дудева, Тодорка Йорданова, Тинка Динева, Стойка Иванова, Снежана Михайлова, Радмила Василева Търнър, Петкана Макавеева, Пенка Методиева, Нина Хаджиянкова, Надка Голчева, Мария Стоянова, Маргарита Щъркелова, Мариана Иванова, Лалка Хорозова, Кремена Рашкова, Катя Антонова, Жасмин Цанкова, Диана Дилова Брайнова, Даниела Кирилова, Гиргина Скерлатова, Ваня Дерменджиева, Ангелина Михайлова, Амелия Писанова и др.

 

В залата ще бъде и Мариана Чобанова Костуркова, която в момента е старши треньор на националния отбор за момичета до 16-годишна възраст на Португалия. Очаква се присъствието и на някои от треньорите на тези златни момичета – Иван Лепичев, Димитър Сахаников, Станислав Бояждиев, Георги Димитров.

 

Тези момичета са прославили България и са спечели множество медали от големи състезания. Сред тях има баскетболистки, триумфирали със сребърните медали на Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и с бронзовите отличия от Игрите в Монреал през 1976 г. Те са онези, които донесоха сребро на България на световното първенство в Москва през 1959 г. и бронз от първенството на планетата в Лима през 1964 г. Те печелят злато от европейското първенство в Лодз през 1958 г., сребро от София през 1960 г., Будапеща през 1964 г., Варна през 1972 г., Будапеща, Италия през 1985 г. и  бронз от Белград през 1954 г., Мюлюз 1964 г., Клермон Феран през 1976 г. и Варна през 1989 г.

 

Те ще се съберат след двубоя България – Северна Македония на коктейл в залата, където заедно ще почетат паметта на починалата вчера Пенка Стоянова. По време на кратка церемония президентът на БФБаскетбол Георги Глушков ще ги награди с медали и значки „100 години баскетбол“.

 

Инициативата е част от програмата по честванията на 100-годишнината на баскетбола в България. Още в началото на годината от федерацията афишираха желанието си да сближат поколенията баскетболисти и да представят и запознаят настоящите играчи и треньори с легендите на спорта ни. Подобна среща на поколенията вече бе организирана по време на мач на мъжкия национален отбор, а също – и на финалите на турнирите за Купата на България при мъжете и жените.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (момичета U16), 100 години баскетбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи