Радост и разочарование - ръка за ръка през това лято


Радост и разочарование - ръка за ръка през това лято
(сн. FIBA.com)
25-08-2019 15:27 | Лилия Янкова

Завърши едно горещо баскетболно лято за шестте български формации при подрастващите. А настроението е от радост до разочарование!

 

Радостта идва от представянето на жените до 20 години, които догодина се завръщат в елита. Този отбор, след като на миналия шампионат бе 8-и, е доказателство, че дори и да отстъпваш в нещо, като например височина, всичко се компенсира с добра подготовка и огромна воля за победа. И най-вече - огромното доверие между треньори и състезателки.

 

Тревогата идва от факта, че в Дивизия А ще играят девойките ни, които в U18, Дивизия Б са едва 18-и, или по-точно за две години няма прогрес в развитието в тази възраст (през 2018 г. – 18-о място).

 

Момичетата U16 се придвижиха с цели десет места напред и тази година завършиха 8-и. Остава, обаче, горчилката за пропуснат шанс за място сред първите четири. И удовлетворението, че една българска треньорка - Мариана Чобанова-Костуркова, се е реализира сериозно, за наше съжаление зад граница.

 

Чувството на съжаление, може би, е доминиращо и при представянето на мъжете до 20 години, както и момчетата до 16. Наистина класирането при U20 е с две места напред - 5-и при седмо място миналата година, но остава съмнението, че този отбор заслужаваше повече. Както момчета U16, сред които наистина имаше трима елитни играчи – Костадинов, Керемедчиев и Борисов. Шестото място на фона на 11-о на миналия шампионат изглежда приемливо, но някак си амбициите бяха за повече.

 

Абсолютно отстъпление е видимо при 18-годишните младежи – 14-и (11-и през 2018 г.). Там вече изплуваха конфликтите, а изявлението на треньора Ивайло Желев, че няма да се съгласи да води национална формация е тежко обвинение към хората във федерацията.

 

Успехите и грешките – те задължително трябва да бъдат обективно отразени в мнението на специалистите. Въпросът е дали в българския баскетбол толерантността или може би друго чувство, кара треньори и ръководители да бъдат пестеливи, особено в критиките. А те обикновено са движещата сила напред!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи