Даниел Клечков: Имаме много работа преди световното U17


Даниел Клечков: Имаме много работа преди световното U17
(сн. FIBA.com)
28-08-2019 16:29 | Мария Мицова

Националният отбор за момчета U16 завърши на шесто място на Европейското първенство в Подгорица по-рано този месец.

 

Старши треньорът на тима Даниел Клечков, с подкрепата на Стойо Чолаков и Петко Делев, и техните възпитаници отидоха в Черна гора с много амбиции и желание за промоция, но въпреки че това не се случи, бе отчетена крачката напред.

 

Сега тези момчета ще са центъра на внимание, тъй като именно те ще ни представят на Световното първенство U17 през 2020-а, на което София е домакин.

 

Вече мина достатъчно време от първенството, какви са основните изводи в анализа на представянето?

- Представянето определено не е успех, щеше да бъде, ако бяхме спечелили промоция, но все пак мисля че е малка крачка напред и беше позитивно! Видяхме израстване в тези момчета през цялата подготовка за европейското първенство във всеки един турнир и всеки лагер. Искам да благодаря на състезателите за тяхното отношение и раздаване по терена, не се предадоха в нито един мач и играха до край. Както и на техните треньори по клубовете, но имаме още много работа защото идва световно първенство.

 

Отново нещо малко не ни достигна, за да прескочим летвата, във вашия случай - какво беше това малко нещо?
- Малкото, което не достигна, са двете загуби от Полша и Холандия, които в последствие играха финал. Поляците превъзхождаха всички отбори физически, но успяхме да компенсираме, играхме равностоен мач до края, но индивидуални грешки в нападение доведоха дотам, че загубихме мача. С отбора на Холандия започнахме много меко и им предоставихме шанса да играят тяхната си игра, определено в този мач защита почти нямаше и от двата отбора, но те вкараха с 4 тройки повече от нас, за което ние сме си виновни.

 

Къде изостава основно този отбор от останалите, заели по-предни места?
- Трудно ни е да държим високо темпо 40 минути и за жалост ще повторя много треньори, върнали се от европейско, но ни липсват навици, технически елементи и най-важното според мен индивидуална тактика и техника в защита. Това са неща, които имаме време да подобрим - въпрос на осъзнаване и желание!

 

Отборът правеше впечатление с доста различна, интересна и атрактивна игра, как успяхте да го постигнете?
- Първо благодарение на условията, осигурени от федерацията с лагери и турнири, на които участвахме. Второ, колектива, който изградихме между треньори и играчи - в последствие системата в нападение се получи по-лесно и доказателството е, че отборът ни е втори по асистенции на турнира с 19.4 средно на мач, определено момчетата играха отборно с една цел - да се представим възможно най-добре.

 

Безспорно отсега-нататък, след края на лятото с националните отбори, всички погледи ще са към световното за юноши. Това са и момчетата, на които ще се разчита, какво да очакваме от тях?
- Световното ще бъде най-големият форум, на който ще играят тези момчета и ни трябва сериозна подготовка. Очаква се от тях да тренират повече от преди и да се стараят да бъдат все по-добри всеки следващ ден. Вярвам, че ще го направят, защото видях, че са много дисциплинирани и отговорни и се надявам да се представят по-добре и от европейското.

 

Върху какво ви се иска да работят клубовете най-вече, за да може през лятото да имаме силни национални отбори?
- Както казах, индивидуална техника и тактика в защита и всички елементи на баскетболната игра - да се търси прецизност и скорост в изпълнението им, също така работа за качества и физическа подготовка на по-високо ниво, нужно е да ги доближим поне малко до мъжкия баскетбол.

 

Искам да благодаря и на щаба в лицето на Стойо Чолаков, Петко Делев и Цветан Стефанов, които свършиха чудесна работа и бяха винаги зад мен. Също така на Марин Яцински, който ни помогна много с физическата подготовка на отбора.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U16
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи