Необичайните надпревари


Необичайните надпревари
16-09-2019 19:43 | Яна Касова, сп. Икономист

Волейбол в река? Може. Първият международен мач се състоя в централната част на Любляна (Слвн) през миналата седмица. Срещата събра бившите звезди Бас ван де Гор от Холандия, Гийом Самика от Франция, Франк Депестел от Белгия и Томи Шмук от Словения, а мачът беше промоция на предстоящото европейско първенство по волейбол (12 до 29 септември), което за първи път ще се проведе в повече от две държави – Франция, Белгия, Холандия и Словения.

Двубоят в река Любляница се проведе на плаващо игрище, заобиколено от светещи линии, очертаващи игралното поле. Организаторите отбелязват, че проектирането и изпълнението на терена е било трудоемко, тъй като е единствен по рода си.

Не за първи път традиционните надпревари излизат на места, които по никакъв начин не са дом на спорта. Маркетинговият ход вече повече от декада търси спонсори, нова публика, разнообразие в представянето на спортни събития, отбори и състезания. Нерядко такива спортни срещи са и благотворителни.

 


Вече никой не се учудва на хокейни мачове на футболни игрища, но не така беше в началото на хилядолетието, когато това беше чудо. Но пък хокей под вода е вече нещо любопитно. Подводните хокеисти са оборудвани с големи плавници, очила, шнорхел, шапка, бански, стик и латексова ръкавица на играещата ръка. В началото този метод е ползван за подготовка на спецчастите от британския флот, но вече има дори европейско първенство. Най-добрите в този спорт са способни да пратят шайбата на 3 метра разстояние във водата. Самата шайба е от олово, обвито с пластмаса, и тежи около 1.5 кг.

 


Традиция вече стана в най-комерсиалната верига на леката атлетика - Диамантената лига някои дисциплини да са на централни за града домакин места, отдалечени с километри от стадиона. Така атлети спорят за $50 000 в състезания в овчарския скок на Централната гара в Цюрих, а на централния площад в Брюксел среща си дават звездите в тласкането на гюле. Манчестър пък е домакин на ежегоден турнир в центъра на града със спринтови дисциплини на писта, изградена в центъра на града. 

Роджър Федерер и Андре Агаси пък промотираха Откритото първенство по тенис на Дубай с мач на разположения на 321 м височина тенис корт на върха на емблематичния луксозен хотел „Бурж ал Араб“.

 


Отборите от НБА Мичиган Стейт и Северна Каролоина разцъкаха баскетбол на 11.11.2011 г. на борда на  самолетоносача на Военноморските сили на САЩ „Карл Винсън“. На кораба, пренесъл тялото на Осама бин Ладен до Северно арабско море, след като беше убит в Пакистан, бяха сглобени две игрища за по 7000 души, които да приемат домакинството в зависимост от това дали вали, или не. Мерките за сигурност бяха засилени, като билетите бяха поименни. Беше планирано и екстремно разглобяването на игрищата, отнемащо между 24 и 36 часа, в случай, че корабът трябва по спешност да се отправи на мисия и да напусне пристанището на Сан Диего. 

За Антъни Джошуа стана традиция да организира боксовите си мачове на футболния стадион „Уембли“. Но и може да си го позволи да го напълни. 


Текстът е публикуван в брой 34/2019 г. на списание "Икономист"

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи