Георги Глушков: Видях хубави неща на турнира в Габрово


Георги Глушков: Видях хубави неща на турнира в Габрово
16-09-2019 10:19 | Мария Маринова

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков изгледа част от мачовете на турнира за момчета и момичета, родени през 2006 г., който се проведе в Габрово. Надпреварата бе част от инициатива на БФБаскетбол за ранна селекция на подрастващи баскетболисти. Тя нямаше състезателен характер, като играчите в нея бяха разделени на четири региона. Глушков раздаде индивидуални награди на отличилите се, а пред BGbasket.com сподели и впечатленията си от видяното.

 

„Гледах част от мачовете. С добро впечатление съм – повече от момичетата, отколкото от момчетата. Стори ми се, че момичетата имат напредък от предната година. Не става въпрос за това, че са станали по-големи с няколко месеца, а че технически са напреднали. За мен това е радостното. Догодина навършат 14 години и трябва да поглеждаме по-сериозно към тях. Момичетата и психически са малко по-напред, момчетата в тази възраст са още по-разпилени. Така че за момичетата вече имам идея какво имаме и какво не, докато за момчетата е малко рано. Ще трябва да ги изчакаме още една година“, заяви Глушков.

 

„Не за първа или втора година нямаме много високи момчета и момичета. Проблем е, но баскетболът така се разви, че това не е толкова голяма беда за нас. Високите играчи трябва да имат почти същите качества като гардовете“, смята президентът на БФБ.

 

„Проблемът при подрастващите е, че няма такава посещаемост. Те са още в такава възраст, че още са зависими от майките и бащите си и се съобразяват повече с техния режим. Родителите от провинцията искат да се играе в събота и неделя, тези от София  и София област – не. В тази възраст на 12-13 години родителският режим има влияние над спортния“, каза още той.

 

Очаква се догодина отново да има такъв турнир, подобен на този в Габрово. „Оказа се удобно времето, преди училище точно и след ваканциите. Този период е удобен и за треньорите, така че ще го правим тогава. Догодина пак ще бъде по същото време“, разкри Глушков.

 

Относно мястото на провеждане той заяви: „Ще търсим варианти, в Габрово и Сливен беше добре. Наясно съм, че е хубаво и родителите да видят децата си. Знам, че покрай училище има и допълнителни разходи. Миналата година през декември имаше повече родители, но е важното, че децата играха освободени. Видях хубави неща“.

 

Резултатите от Регионалния турнир:

МОМИЧЕТА Софийска област - Добруджа-Мизия 85:38, Загоре-Родопи - София град 42:46, София град - Софийска област 59:61, Добружда-Мизия - Загоре-Родопи 45:60, Софийска област - Загоре-Родопи, 67:56 София град - Добруджа-Мизия 59:30

МОМЧЕТА Добружда-Мизия - Загоре-Родопи 57:49, София град - Софийска област 72:74, Софийска област - Добружда-Мизия 59:61, Загоре-Родопи - София град 55:84, Добружда-Мизия - София град 56:69, Софийска област - Загоре-Родопи 54:85.

 

През уикенда Георги Глушков откри и традиционния турнир по баскетбол 3x3 в Поликраище. В надпреварата взеха участие 20 отбора, а от тази година тя се казва "Живко Коларов" в памет на треньора, създал баскетболната школа там. На турнира присъстваха и много други баскетболни личности, сред които и старши треньорът на Берое и жените U20 Таня Гатева.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи