Кой е съперникът на Балкан в Шампионска лига


Кой е съперникът на Балкан в Шампионска лига
(сн. Anna Forsström, sbbk.se)
17-09-2019 12:16 | balkan-basket.com

Първото препятствие на Балкан в квалификациите за Шампионска лига е шведският Сьодертеле Кингс. Предстоят два мача на разменено гостуване, като първият е днес в Швеция, а вторият в петък “Арена Ботевград”.

 

История

Сьодертеле Кингс е шампион на Швеция и най-титулуваният клуб в страната с общо 12 титли (1978, 1987, 1988, 1990, 1991, 1992, 2005, 2013, 2014, 2015, 2016 и 2019). Тази година отборът връща титлата си след доминацията, която има преди три години с четири поредни титли. Клубът е основан през 1968 година и се намира  в град Сьодертеле. Той има още и женски баскетболен отбор, а в града се развиват също отбори по хокей и футбол. Официалният цвят на екипите на Сьодертеле също е зелен. Баскетболният отбор играе своите мачове в зала “Телехален” с капацитет 2,000 места. На финала миналият сезон Сьодертеле побеждава Борас Баскет с 81:79, печелейки серията с 4-1 победи пред повече от 3800 зрители у дома, но в друга зала. 

  

Участия в европейски турнири  

Сьодертеле играе два пъти в редовния сезон на ФИБА Къп (2016, 2017), а в последните две години отпада от квалификационните кръгове. Преди това отборът играе три години в ЕвроЧалъндж. В последния сезон 2018/19 Сьодертеле отпада именно от един от бившите съперниците на Балкан Ирони Нес Циона

 

Нов състав 

Отборът на Сьодертеле има доста промени от миналогодишния състав, като само трима опитни играчи остават в него - това са 33-годишният шведски гард Мартин Палмблад, американецът Ерик Адамс, който играе на позиция крило и шведският гард Юнатан Пършон. Мартин обаче е контузен, като не игра в последната контрола на тима.

 

През юни отборът подписва с двама американци, които са играли в датското първенство - гардът Чарлз Калисън, който идва от финалиста Хорсънс и крилото Джеремая Инграм

 

В тима се завръщат трима играчи, които са играли и преди - 208-сантиметровият център Александер Ларшон, който идва от трета лига в Испания и 23-годишният гард Шериф Драме, който идва от колежанското първенство на САЩ от университета на Хавай. Едно от най-сериозните имена е това на шведският национал Дино Пита, който се връща в отбора отново след три години. Гардът идва от Ювентус Утена. Той е два пъти шампион със Сьодертеле (2013 и 2016) и се завръща тази година, за да носи капитанската лента в тима. Интересно попълнение е и тежкото крило Андрю Смит, който играе на позиция 4 и 5.

 

5-годишен договор през лятото със Сьодертеле подписва и младият талант Уилям Кермури, роден през 2004 година.

 

Треньорски щаб

От седем години старши-треньор на отбора е Лудвиг Дейернес, а помощници са Бернат Елиас и Илиас Агатангелидис.

 

Старши треньорът на тима Дейернес споделя, че вижда много потенциал в отбора тази година, въпреки че ще им отнеме много време и търпение, за да се сработят добре. Ето как още коментира той селекцията на отбора пред клубния сайт на Сьодертеле: “Загубихме много опит тази година, но добавихме повече атлетизъм, който досега не сме имали. Имаме трима млади състезатели тази година, които искат да направят следваща стъпка в своята кариера. Ще се радвам да им помогна. Разбира се, важно е да спечелим всеки мач, но това показва също, че ние имаме добра организация  като клуб. Важно е завръщането на някои играчи. Тази година сме изправени пред голямо предизвикателство, но мисля, че ще имаме развитие."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан, Шампионска лига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи