От архива: Високите токчета в дамския баскетбол са забранени през 1926 г.


От архива: Високите токчета в дамския баскетбол са забранени през 1926 г.
(сн. БФБ)
17-09-2019 13:16 | basketball.bg

През цялата година БФБаскетбол чества 100 години баскетбол в България. По рази причина от федерацията припомниха интересни факти от поставянето на основите на играта у нас.

 

Началото

 

Знаете ли, че баскетболът идва в България в началото на XX век като игра само за жени. „Те (участничките- б. ред.) излизат на състезания с широки плисирани шорти или с дълги поли, с шапки и обути със сандали. В отборите се включват главно жени от интелигенцията. Например в дамския баскетболен отбор на Левски, създаден през 1918 г., играят балерина, пианистка, лекарка и т.н.“ Така описва началото на играта Борислава Георгиева в книгата си „Градските развлечения в миналото“.

 

В началните години проблемите и трудностите са много – от липсата на настройка за спорт у населението, до отсъствието на правила, съдии, терени и организация. „За нашия женски спорт обикновено се говори малко, или никак, и поради това може би, за него е позволен само разкоша: да се хроникират резултатите от известни мачове и нищо повече.“ С тези думи започва един материал във вестник „Спортен преглед“ от декември 1922 г. Журналистът от изданието рисува повече от черна картинка, като допълва, че „женски спорт у нас няма“, „в провинцията жената не живее абсолютно никакъв спортен живот“, а „в София няколко клуба се мъчат да дадат илюзия за това, но тук с големи мъки се упражнява само баскетбол“.

 

 

Правила и екипировка

 

Официално се смята, че играта се появява в България през 1919 г., когато Атлетик регистрира своя баскетболен клуб, но отбори вече имат и други спортни дружества, като Левски, Славия, Слава и т.н. През 1921 г. се поставя началото на т.нар. „Женско движение“. Поради нуждата от тренировки и методика, през 1923 г. се публикуват и първите баскетболни книги – „Женски баскетбол“ и „Официални правила на женския баскетбол“.

 

Всъщност за първи път общите баскетболни правила са публикувани на 1 май, 1921 г. във вестник „Спортенъ листъ“, но копия на различни езици се внасят по-рано от Турция. Баскетболът набира постепенно фенове и последователи. Мачовете се включват в програмата на софийските спортни състезания. Организационно също започва да се обръща все по-голямо внимание. Така вестник „Спорть“ от 4 април 1926 г. свидетелства, че от този момент нататък, жените ще играят баскетбол по правилата на мъжете, а момичетата до 14 години ще се състезават по старите женски правила. Определя се и официалната спортно състезателна униформа – „блуза от плат по цветовете на клуба, къса плисирана тъмна рокличка 10 см. от над коляното и кюлоти. Обуща меки, без високи токове.“

 

Интересно е, че баскетболните мачове, поне до 1934 г. се организират от секция Специални спортове. Предимно се играе под юрисдикцията на СОСО – Софийската спортна общност. Преди това заедно с наричания хазена хандбал е обект на организация предимно на секциите за дамски спортове.

 

Друг интересен факт е, че в тези начални години на играта у нас, един от най-изявените рефери, или поне – най-често практикуващи – е дама – г-жа Досева. По-късно, през 1942 г. тя е и член на комисията, която обучава и предава опита си на следващите поколения рефери.

 

 

Първи състезания

 

Първите организирани състезания за жени (а и за мъже) са от 1924 г., когато се правят надпревари за девойки. Две години по-късно се организира турнирът за Купата на баскетболистката и баскетболиста. Подобна надпревара се провежда и в Русе. Първият междуградски мач е от 1928 г., когато Славия гостува за мачове в Самоков.

 

Макар първият мъжки международен мач да е през 1934 г. (Атлетик – Слава 23 (АС23) побеждава букурещкия „Студентски спортен клуб“ с 22:16), жените трябва да почакат още девет години, за да запишат участие срещу чуждестранен отбор. През 1943 г., на 4 юли, отборът на Висшето училище по физическо възпитание побеждава колежките от Будапеща с 22:11.

 

Две лета по-късно е време да стартират и държавните първенства при дамите. В рамките на 10 дни Раковски ФК София, Славия 45 София, Левски София и Левски Провадия играят всеки срещу всеки. Раковски ФК печели и трите си двубоя. Тимът, воден от Христо Хайтов, побеждава последователно Славия с 18:5, Левски София с 11:9 и Левски Провадия с 36:9. В състава са: Калинка Симанова, Александра Кръстева, Катя Сариева, Иванка Топлийска, Мария Пенкова, Милена Масленкова, Цанка Тотева, Венета Герасимова и Лиляна Попова.

 

Национален отбор

 

Чак през 1940 г., когато започва да се сформират наченките на мъжкия национален отбор се правят и сборни такива за най-добрите при жените.

 

Събира се дамски сборен тим на София за обща тренировка преди „планирани междуградски състезания“. Той включва: Н. Михайлова, В. Спирова, Лили Николова, З. Недялкова от Спортклуб, В. Петрунова, В. Димитрова, Беба Димитрова от Левски, Димка Иванова, Лиляна Серафимова и Олга Еленкова от АС 23, В. Маркова и Донка Киркова от Славия и Н. Караиванова от Ботев.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: 100 години баскетбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи